poniedziałek, 2 listopada 2015

GRZANKI Z SEREM KOZIM I FIGAMI

          Niedzielne śniadanie. Pyszne, klasyczne, figowe. Dawno nie jedliśmy tak pysznych kanapek. Chrupiąca grzanka, kozi ser, figi, rukola, miód i prażone migdały. Po prostu rewelacja! Niesamowite jest to połączenie lekko kwaskowatego sera koziego o specyficznym smaku z soczystą figą i słodkim miodem. Koniecznie spróbujcie!

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 kromki chleba (u mnie domowej roboty z mąki pszennej i pełnoziarnistej)
  • masło
  • 4 plastry sera koziego
  • 3 dojrzałe figi
  • garść listków rukoli
  • 1-2 łyżki posiekanych migdałów bez skórki
  • miód
Chleb opiekamy w tosterze i smarujemy masłem.
Migdały prażymy na suchej patelni, aż będą złocisto-brązowe.
Na każdej kromce układamy plaster sera, 2-3 plastry figi, kilka listków rukoli, posypujemy migdałami i skrapiamy miodem. 

Smacznego życzą


2 komentarze:

  1. Nie tylko apetycznie, ale też wykwintnie, a przecież zrobienie grzanek zajmuje chwilę. Dobre, kiedy przyjdą niespodziewani goście i domagają się wina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie ;) Ale jak sobie pomyślę o smaku fig kupnych w Polsce i o tych z Bałkanów to jednak wolę poczekać do wakacji i zjeść tam taką kanapkę ;D

    OdpowiedzUsuń