Niedzielne śniadanie. Pyszne, klasyczne, figowe. Dawno nie jedliśmy tak pysznych kanapek. Chrupiąca grzanka, kozi ser, figi, rukola, miód i prażone migdały. Po prostu rewelacja! Niesamowite jest to połączenie lekko kwaskowatego sera koziego o specyficznym smaku z soczystą figą i słodkim miodem. Koniecznie spróbujcie!
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki chleba (u mnie domowej roboty z mąki pszennej i pełnoziarnistej)
- masło
- 4 plastry sera koziego
- 3 dojrzałe figi
- garść listków rukoli
- 1-2 łyżki posiekanych migdałów bez skórki
- miód
Chleb opiekamy w tosterze i smarujemy masłem.
Migdały prażymy na suchej patelni, aż będą złocisto-brązowe.
Na każdej kromce układamy plaster sera, 2-3 plastry figi, kilka listków rukoli, posypujemy migdałami i skrapiamy miodem.
Smacznego życzą
Nie tylko apetycznie, ale też wykwintnie, a przecież zrobienie grzanek zajmuje chwilę. Dobre, kiedy przyjdą niespodziewani goście i domagają się wina :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;) Ale jak sobie pomyślę o smaku fig kupnych w Polsce i o tych z Bałkanów to jednak wolę poczekać do wakacji i zjeść tam taką kanapkę ;D
OdpowiedzUsuń