piątek, 23 października 2015

SAMOSY Z AROMATYCZNYM MIĘSNYM FARSZEM

            Niedawno wróciłam z Islandii (o czym wkrótce). Wylatywaliśmy z Berlina (jako poznaniacy mamy szybki i tani dojazd do stolicy Niemiec). Oprócz standardowych kanapek na całą podróż aż do Islandii postanowiłam jeszcze przygotować pieczone arabskie pierogi, tzw. sambousek. To małe pierożki serwowane jako mezze (przystawkalub przekąska. Wypełnione bywają mielonym mięsem (w krajach arabskich zwykle wołowiną lub baraniną), ale może być to również szpinak, feta lub inny serPrezentuję przepis na pierożki z pikantnym, mięsnym nadzieniem z orzechami i miętą. Mój K. początkowo sceptyczny (bo jak to, cynamon i kardamon w mięsnym farszu?!), ale potem się nimi zajadał. Z każdym kolejnym zachwalał je coraz bardziej:) 
Ciasto na pierożki jest zwykle drożdżowe. Ja zrobiłam z ciasta półkruchego, gdyż takie mi smakują najbardziej. Do tego użyłam dodatku mąki pełnoziarnistej, co dodatkową podkręciło smak pikantnego mięsa.
Ciasto z mojego przepisu, nadzienie zainspirowane przepisem z z tej strony.

Składniki (na ok 20 szt.):
Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • ciepła woda
Wszystkie składniki oprócz wody mieszamy. Dolewamy stopniowo tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na czas przygotowywania farszu.

Farsz:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule
  • pół czerwonej papryki
  • 4 łyżki orzechów laskowych lub włoskich
  • 6 małych suszonych papryczek chilli
  • 1 łyżka liści świeżej mięty
  • przyprawy: kmin rzymski, słodka papryka w proszku, 3 goździki, pół łyżeczki ziaren kolendry, gałka muszkatołowa, cynamon, 1 ziarno kardamonu
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka oliwy
  • do posmarowania białko jajka 
  • plus ziarna sezamu i suszone zioła (opcjonalnie) do posypania
Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy, przełożyć do miseczki, odstawić na bok. 
Cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać paprykę i mieloną wołowinę i smażyć, aż do zrumienienia. 
Goździki, ziarna kolendry i wyłuskane drobinki z ziarna kardamonu rozcieramy w moździerzu. Wraz z resztą przypraw podrażamy na suchej patelni, krótko, tylko do chwili, aż zaczną pachnieć.
Do mięsa z cebulą dodać orzechy, pokruszone papryczki chilli, posiekaną miętę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Szeroką szklanką lub miseczką wycinać kółka, na każdym ułożyć farsz (1 czubata łyżka) i dokładnie skleić brzegi. 
Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st.C, włożyć blachę z pierożkami, każdy posmarować rozmąconym białkiem. Można posypać ziarnami sezamu lub ziołami. Piec przez ok. 20 minut lub do momentu, aż się zrumienią. Pyszne na ciepło i na zimno.

Smacznego życzą

Z widokiem na halę odlotów berlińskiego lotniska Schonefeld ;)


2 komentarze:

  1. Ależ apetyczne! Uwielbiam takie. Zrobię, ale bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne! Poznań z Krakowem ma też dobre połączenie więc zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń