czwartek, 24 września 2015

TARTA Z GRUSZKAMI I NUTELLĄ

          Gruszki to takie letnio-jesienny owoce. A że wczoraj był pierwszy dzień jesieni, to dziś prezentuję tartę z tymi właśnie pysznymi owocami i z Nutellą (cóż, nieco słodkiej rozpusty w jesienne wieczory się przyda;) ). Wypróbowałam ten przepis (dodając krem czekoladowy), ale mam pewne zastrzeżenie - do masy śmietanowej dodano budyniowy proszek. Wg mnie jest on całkowicie zbędny, masa staje się zbyt stężała i gumowata. Dużo lepiej sprawdziłaby się zwykła, lekka masa śmietanowa. Zrobię tak następnym razem i będzie pysznie!

Składniki (na formę 26 cm):
Ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki (ew. tortowej)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło siekamy z pozostałymi składnikami, a następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ewentualnie można dodać łyżkę zimnej wody. 

Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.


Nadzienie:
  • 3-4 duże gruszki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (lepiej pominąć)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek Nutelli

Gruszki kroimy w szóstki lub ósemki. Wykrawamy gniazda nasienne.

Wszystkie pozostałe składniki nadzienia mieszamy na jednolitą masę (odnośnie dodania budyniu - patrz wstęp do posta).
Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką cienko rozwałkowujemy. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty lub tortownicę. Gdyby ciasto nieco się kruszyło, tak jak było to u mnie, można wgniatać kawałki w dno i boki, a potem ładnie uklepać. 

Spód smarujemy białkiem (zapobiegnie to zbytniemu nasiąkaniu ciasta nadzieniem), nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 15-20 min. w 180 st.C.

Lekko przestudzony spód smarujemy Nutellą, wykładamy na niego gruszki. Zalewamy je masą śmietanową.
Tartę pieczemy ok. 35 minut w 180 st.C. Kroimy po ostudzeniu.

Smacznego życzą


2 komentarze: