Szybka, łatwa i przyjemna zapiekanka z bakłażana, którego pełno teraz na straganach, idealna na nadchodzące chłodniejsze dni. Za bakłażanem nie przepadam, ale w takiej wersji jak najbardziej.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 spory bakłażan
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 g mięsa mielonego
- 4 małe pomidory (użyłam gatunku lima, są słodkie)
- ok. 2/3 szkl. startego sera
- 3-4 łyżki bułki tartej
- kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- majeranek, oregano
- olej do smażenia
Bakłażana kroimy na cienkie plastry (ok. 4-5 mm), które solimy i odkładamy na 20 min., by puściły sok, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki. Po tym czasie wycieramy sok papierowym ręcznikiem, przewracamy na drugą stronę i powtarzamy proces.
Plastry bakłażana przesmażamy z obu stron, aż będą lekko brązowe.
Cebule siekamy, przesmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Połowę odkładamy.
Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy mięso i przesmażamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni smażymy drugą połowę cebuli z pomidorami wcześniej spażonymi i obranymi ze skórki. Smażymy, aż pomidory rozpadną się na papkę i powstanie sos.
Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Natłuszczamy naczynie żaroodporne. Na dnie rozsmarowujemy 2 łyżki sosu.
Układamy warstwy: plastry bakłażana, mięso, starty ser, sos pomidorowy, bakłażan, mięso, ser, sos, bakłażan, sos, posypujemy bułką tartą, układamy plastry mozzarelli. Posypujemy oregano.
Pieczemy 30-40 min. w 180 st.C.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz