wtorek, 8 września 2015

IRLANDZKI CHLEB NA SODZIE

            Przepis na chleb awaryjny, gdy zabraknie zakwasu, drożdży, za to w szufladzie znajdzie się soda oczyszczona. Chleb ma charakterystyczny smak, zupełnie inny niż tradycyjne chleby, przynajmniej te polskie. Pieczenie chleba na sodzie stało się popularne szczególnie w Irlandii, stąd jedyny w swoim rodzaju tzw. irlandzki chleb na sodzie. Przyznam, że choć w smaku nie jest zły, jest ciekawy, to trzeba się do niego przyzwyczaić. 

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oleju
  • 300 ml maślanki
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną. Łuski z mąki pełnoziarnistej, które mogą zostać na sitku, wrzucić z powrotem do mąki. 
Dodać olej i maślankę. Ważne, to powinna być maślanka, gdyż w połączeniu z sodą powoduje ona powstawanie delikatnych bąbelków w cieście.
Wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść. 
Uformować kulę i przenieść na przygotowaną blachę. Ostrym nożem naciąć na jego powierzchni głęboki krzyżyk.
Piec 45-50 minut, aż bochen będzie złocisty, a postukany w spód wyda głuchy odgłos. Zostawić do wystygnięcia na metalowej kratce.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz