środa, 5 sierpnia 2015

KALAFIOR W OSTRYM CIEŚCIE

           Kalafiora tradycyjnie podaje się z bułką tartą. I takiego bardzo lubię. Ale raz na jakiś czas warto spróbować czegoś innego. Z takiej koncepcji narodził się pomysł na kalafiora w cieście. Chrupiąca skórka z zewnątrz, miękkie ciasto wewnątrz i soczyste warzywo. Jako że kalafior sam w sobie ma dość neutralny smak, warto poeksperymentować z dodatkami do ciasta. Ja dałam czosnek i ostrą papryczkę chili. Wyszło wyśmienicie.
Podawałam najpierw z kąskami z piersi kurczaka, a następnym razem z kieszonkami z kurczaka nadzianymi serem i suszonymi pomidorami.


Składniki (na 3-4 porcje):
  • pół sporego kalafiora
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 papryczki chili suszone (albo ostra papryka w proszku; ilość wedle własnego upodobania)
  • pół łyżeczki kurkumy (bardziej dla koloru niż dla smaku)
  • sól, pieprz
  • mleko
  • olej do smażenia
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente, wystarczy 5-7 min. Odcedzamy i odstawiamy, by całkowicie obciekł. Inaczej w czasie smażenia będzie strzelał w tłuszczu.
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy dolewając tyle mleka, by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być grudek.
W garnku rozgrzewamy taką ilość oleju, by zakrywał różyczki kalafiora.
Różyczki maczamy w cieście tak, by były nim w całości pokryte.
Wkładamy do oleju i smażymy na średnim ogniu po kilka minut na złoto-brązowy kolor.
Pojemy od razu po usmażeniu i odsączeniu na papierowym ręczniku.


Pomysł na nadziewaną pierś kurczaka bez wykałaczek czy zszywania: na rozbitej piersi układamy nadzienie (w moim przypadku ser żółty, suszone pomidory i świeże oregano) zostawiając 1,5-2 centymetrowy margines. Składamy na pół, a brzegi ostrożnie obtłuczamy tłuczkiem do mięs tak, by obie warstwy mięsa się zlepiły. Panierujemy np. w płatkach kukurydzianych i smażymy na średnim ogniu.


Smacznego życzą



1 komentarz: