czwartek, 20 sierpnia 2015

GALETTE Z BRZOSKWINIAMI

            Galette to francuskie określenie na ciasto dwojakiego rodzaju: może to być tarta z ciasta kruchego z najczęściej owocowym nadzieniem (tzw. tarta rustykalna) lub naleśnik z mąki gryczanej z wytrawnym farszem (tzw. galette bretoński). Ja postanowiłam przygotować słodką tartę z brzoskwiniami, jako że o tej porze roku są one najpyszniejsze. Tym bardziej, że zostałam obdarowana torbą pełną pięknych i dojrzałych brzoskwiń z przydomowego drzewa. Powstał z nich zacny wypiek - kruche ciasto z mnóstwem soczystych brzoskwiń. 
Wskazówka, jak sprawić, by ciasto nie przesiąkło sokiem z owoców: brzoskwinie trzeba obtoczyć w mące ziemniaczanej, która zamieni sok w żel (jak w kisielu). Działa, spód pozostał suchy i kruchy.

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 125 g margaryny do pieczenia
  • ok. 50 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina zimnej wody
  • 4 duże świeże brzoskwinie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • garść płatków migdałowych
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i siekamy. 
Dodajemy jajko i wodę i szybko zagniatamy kruche ciasto. 
Spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Brzegi docinamy na kształt koła, mogą być cieńsze od reszty ciasta (by po zawinięciu nie były za grube).
Brzoskwinie można obrać, ale nie trzeba. Pozbawiamy je pestek i kroimy w ósemki lub większe cząstki. 
Owoce posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem, mieszamy.
Środek ciasta posypujemy bułką tartą (wchłonie nadmiar soku dodatkowo zabezpieczając spód ciasta przed zwilgotnieniem).
Na cieście układamy kawałki brzoskwiń zostawiając rant o szerokości ok. 4 cm, posypujemy je migdałami.
Rant ciasta zawijamy układając swobodne falbanki na owocach. Brzegi można lekko podwinąć, by były równe i ładne.
Pieczemy ok. 40 min. w 180 st.C.
By tarta była jeszcze ładniejsza, można posmarować brzegi ciasta jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego życzą


1 komentarz: