poniedziałek, 17 sierpnia 2015

CLUB SANDWICH

          Ostatnio Mój K. stwierdził, iż o ile generalnie gotuję "na wypasie", to kanapki robię sobie bardzo zwyczajne - chleb, ser/wędlina i jakieś warzywo. Kanapka w jego wykonaniu to minimum chleba i maksimum dodatków;) Na weekendowe śniadanie postanowiłam zatem przygotować "kanapkę na wypasie". Udało się. Club sandwich przypadł nam bardzo do gustu i smaku. Chrupiący, opieczony chleb z kurczakiem i bekonem zachwycił Mojego K., który stwierdził, że jest to kanapka na "mega wypasie";)
Szukając pomysłu na jakąś fajną kanapkę poznałam kilka ciekawych przepisów na sandwiche, głównie amerykańskich, jako że oni się w nich specjalizują. Club sandwich powstał w Nowym Jorku pod koniec XIX wieku. Nie dziwię się, że przetrwał do dziś. Jest przepyszny!


Składniki:
  • 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
  • 2-3 plastry szynki długo dojrzewającej lub cienko pokrojonego boczku
  • 6 kromek chleba (u mnie pszenny domowego wypieku)
  • majonez
  • 2 duże liście sałaty, u mnie masłowa
  • kilka plastrów pomidora
  • sól, pieprz, oregano
  • olej do smażenia
Pierś rozbijamy na dość cienkiego kotleta. Solimy go, pieprzymy, posypujemy oregano. Smażymy na złoty kolor.
Boczek lub plastry szynki wysmażamy na chrupko na suchej patelni.
Kromki chleba opiekamy w tosterze lub piekarniku. 
Na każdą kanapkę potrzebujemy 3 kromki. Pierwszą smarujemy majonezem, kładziemy na niej liść sałaty, na nim połowę usmażonej piersi kurczaka. 
Drugą kromkę smarujemy majonezem z obu stron. Układamy ją na kurczaku. Na niej bekon i pomidor (można wyciąć z niego wodniste ziarna, nie będą wyciekać z kanapki).
Całość pokrywamy trzecią kromką również posmarowaną majonezem.
Całość przecinamy na ukos. Można spiąć całość patyczkiem do szaszłyków, ale nie jest to konieczne.
Podawałam z sosem czosnkowym, oczywiście. Z sosem czosnkowym wszystko smakuje jeszcze lepiej;)

Smacznego życzą


1 komentarz:

  1. O kanapce klubowej słyszałam już dość dawno, ale nadal jej nie zrobiłam, chyba w końcu to nadrobię, bo zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń