czwartek, 16 lipca 2015

TARTALETKI JAGODOWE Z OWOCAMI LEŚNYMI

         W czasie niedzielnego spaceru nazbierałam dzikich jeżyn z krzaka rosnącego pośrodku niczego (ogrodowe jeżyny, jakie można kupić na straganach, nie umywają się do tych dziko rosnących). Po robieniu pierogów z jagodami zostało mi nieco jagódek. Maliny czekały w lodówce, miał z nich być koktajl. Uwielbiam lato z bogactwo owoców! Z tychże owoców postanowiłam zrobić tartaletki z musem jagodowym i świeżymi owocami leśnymi na wierzchu. A jak to w lesie bywa, na owocki upadł listek - czekoladowy;) Och, jakie to było pyszne! Świeży, lekki, soczysto-chrupki deser idealny na lato. A do tego jak się prezentuje... ;)

Składniki (na 4 szt.):
Ciasto:
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 2-3 łyżki kakao do wypieków
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki cukru
Mąkę, kakao i cukier siekamy z masłem, dodajemy żółtko i całość szybko zagniatamy. Rozpłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki  na ok. 40 min., by się schłodziło.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od foremek na tartaletki. 
Foremki smarujemy masłem i wykładamy środek ciastem, które możne nieco wystawać ponad brzeg. W pieczeniu i tak się skurczy.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 min. w 180 st.C. Odstawiamy do wystudzenia.

Mus jagodowy:
  • ok. pół szklanki jagód
  • 3 łyżki serka kanapkowego, np. Piątnica
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki żelatyny
Jagody miksujemy i łączymy z serkiem i cukrem. Mieszamy na jednolita masę.
Gdy tartaletki są wystudzone, żelatynę rozpuszczamy w ok. 30 ml wrzątku, rozrabiamy z 2 łyżkami musu jagodowego i całość przelewamy do musu, mieszamy.  
Masę przelewamy na tartaletki do 2/3 ich wysokości.

Dodatkowo:
  • po 2 garści jeżyn, malin, jagód
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Owoce myjemy, osuszamy.
Żelatynę i cukier rozpuszczamy w ok.  pół szklanki wrzątku, dodajemy sok z cytryny. Energicznie mieszamy, by woda przestygła.
Na musie jagodowym (nie zastygniętym!) w tartaletkach układamy owoce, najpierw jeżyny i maliny, które lekko polewamy żelatyną z cukrem (zadziała jak klej spajając owoce), następnie całość posypujemy jagodami i również polewamy żelem, by przykleić je do reszty owoców.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.

Listki czekoladowe:
  • kilka listków o jak najbardziej wyraźnym unerwieniu id spodniej strony.
  • czekolada
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią spodnią stronę listków dość grubą warstwą. Chowamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie możliwie jak najzimniejszymi rękami delikatnie odklejamy listki od czekolady. Ciepło rąk topi czekoladę, co może uszkodzić wzór, albo całe listki.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz