piątek, 31 lipca 2015

CHLEBEK ODRYWANY SEROWO-CZOSNKOWY

                   Jeden z lepszych chlebów, jaki mi się ostatnio udało upiec:) Miękki miąższ, baaardzo aromatyczny i intensywny w smaku. Czosnkowy smak podkreślony dodatkiem lubczyku i sera - fenomenalny, wytrawny wypiek, który można jeść jak ciasto;)


Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej typ 620
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 20g świeżych drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • duża garść posiekanego lubczyku (u mnie z balkonowego ogródka;) )
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 2-3 dymki ze szczypiorem
  • 3/4 szkl. żółtego sera, najlepiej o wyrazistym smaku
  • 4 duże ząbki czosnku
  • po 2 łyżki siekanego majeranku i oregano (u mnie świeże z balkonowego ogródka)
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 80g stopionego masła
Robimy rozczyn: drożdże kruszymy, zalewamy 50 ml ciepłego mleka, dodajemy cukier i pół łyżeczki mąki. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 min., by drożdże "ruszyły".
Mąkę łączymy z lubczykiem, drożdżami i solą. Następnie dodajemy resztę mleka, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut), po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 

Dymkę ze szczypiorem siekamy.
Zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z roztopionym masłem i musztardą.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dobrze omączonej powierzchni na ok. 1-1,5 cm w taki sposób, by utworzył się prostokąt. 
Ciasto smarujemy obficie masłem z ziołami, posypujemy cebulką ze szczypiorem i serem.
Kroimy na 3-4 pasy o szerokości ok. 10-11 cm., które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kwadraty i układamy je na sobie, a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch można posypać odrobiną sera. 
Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy około 40-50 minut (aż się zarumieni). 
Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz