Niedzielne śniadanie. Tradycyjną włoską bruschettę z pomidorami urozmaiciłam o tuńczyka i zapiekaną mozzarellę. Lekko, chrupko i soczyście. Godne polecenia.
Inspiracja z moimi zmianami.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki pieczywa lub 8 bagietki
- kulka mozzarelli
- mała puszka tuńczyka
- 1 duży mięsisty pomidor
- kilka oliwek (kolor dowolny)
- garstka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
Pieczywo najpierw tostujemy w tosterze.
Na każdej kromce układamy mozzarellę w plastrach.
Nakładamy porcję tuńczyka odsączonego z zalewy.
Zapiekamy kilka minut w 180 st.C, aż ser się rozpuści.
W tym czasie pomidory pozbawiamy wodnistego miąższu i drobno kroimy.
Podobnie siekamy oliwki i bazylię.
Mieszamy pomidory z oliwkami i bazylią. Doprawiamy pieprzem.
Na upieczone pieczywo z serem i tuńczykiem nakładamy porcję pomidorów. Podajemy skropione oliwą z oliwek.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz