poniedziałek, 6 lipca 2015

BRUSCHETTA Z TUŃCZYKIEM I POMIDORAMI

           Niedzielne śniadanie. Tradycyjną włoską bruschettę z pomidorami urozmaiciłam o tuńczyka i zapiekaną mozzarellę. Lekko, chrupko i soczyście. Godne polecenia.
Inspiracja z moimi zmianami.

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 kromki pieczywa lub 8 bagietki
  • kulka mozzarelli
  • mała puszka tuńczyka
  • 1 duży mięsisty pomidor
  • kilka oliwek (kolor dowolny)
  • garstka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
Pieczywo najpierw tostujemy w tosterze. 
Na każdej kromce układamy mozzarellę w plastrach.
Nakładamy porcję tuńczyka odsączonego z zalewy.
Zapiekamy kilka minut w 180 st.C, aż ser się rozpuści.
W tym czasie pomidory pozbawiamy wodnistego miąższu i drobno kroimy. 
Podobnie siekamy oliwki i bazylię.
Mieszamy pomidory z oliwkami i bazylią. Doprawiamy pieprzem.
Na upieczone pieczywo z serem i tuńczykiem nakładamy porcję pomidorów. Podajemy skropione oliwą z oliwek.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz