Niedzielne śniadanie. Lekkie i letnie. Bagietka i pomidory. Mozzarella i oliwki. Palce lizać! Kiedyś dziwiłam się, skąd popularność tej przekąski, ot - bagietka z pomidorem. Jednak odkąd spróbowałam, pokochałam! Dziś u mnie włoskie danie z polskim akcentem - użyłam pysznego pomidora malinowego.
Składniki (na grzanki przygotowane z 1 półbagietki):
- 1 półbagietka
- 1 pomidor, jak najbardziej dojrzały, słodki
- pół kulki mozzarelli
- duża garść czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Bagietkę kroimy ukośnie na kromki. Układamy je na kratce w piekarniku i pieczemy na rumiany kolor w 160st.C ok. 10 min. Im dłużej w niższej temperaturze, tym bardziej chrupiąca będzie bagietka również w środku, nie tylko z zewnątrz.
Pomidora kroimy w drobną kostkę. Jeśli zawiera dużo soku, odsączamy. Podobnie kroimy mozzarellę, oliwki w cienkie plasterki, a bazylię siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), solimy, pieprzymy, dokładnie wszystko mieszamy.
Wyciągamy bagietki, na każdej kromce układamy pomidory z dodatkami i skrapiamy oliwą z oliwek. Zjadamy natychmiast, póki bagietka pozostaje ciepła.
Smacznego życzą
Pyszności :) A piekłas moze bagietki z funkcją grilla?
OdpowiedzUsuńBagietki piekłam bez funkcji grill, tylko grzałka góra-dół. W funkcji grilla wierzch za szybko by się przypiekł, a tak kromki również w środku są chrupkie.
Usuń