środa, 20 maja 2015

GOŁĄBKI Z KASZĄ I BOTWINKĄ

             Przepis na te wiosenne gołąbki widziałam niedawno w programie Andrzeja Polana "Polska ze smakiem". Od razu wiedziałam, że w sezonie botwinkowym będę musiała je przygotować. Nie zawiodłam się, gołąbki wyszły pyszne! Farsz mięsny, ale w przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków zamiast ryżu daje się kaszę jęczmienną + botwinka i żurawina. Ta ostatnia świetnie tu pasuje ze swoim słodko-kwaśnym smakiem. Kropkę nad i stanowi sos. Tu jednak odbiegłam mocno od przepisu Polana. Odchudziłam go dodając mleko zamiast kremówki. Stwierdziłam także, iż do gołąbków z botwinką najlepszy będzie sos buraczkowy;) Przygotowałam go z ćwikły, która również zawiera chrzan użyty przez autora przepisu (chrzan rewelacyjnie pasuje do tych gołąbków!), a do tego sos nabiera delikatnego smaku buraczków.  I ten kolor! Dla mnie pyszności! Obowiązkowo z ziemniaczkami z koperkiem:)


Składniki:
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • pęczek botwiny
  • 110 g suszonej żurawiny
  • mały pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • główka młodej kapusty
  • olej do smażenia
  • 500 ml bulionu
Sos:
  • cebula
  • 3 czubate łyżki ćwikły
  • 200g śmietany 18%
  • 1,5 szkl. mleka
  • łodygi koperku (pozostałe po tym, który został posiekany do farszu)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy.
Cebulę siekamy i przesmażamy.
Siekamy umyte łodygi i część liści botwinki. Buraczki, jeśli są duże, odkładamy, nie będą potrzebne.
Koperek siekamy.
W misce łączymy kaszę, cebulę, mięso, botwinkę, koperek i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem.
Z kapusty wykrawamy głąb. Zanurzamy ją we wrzatki i chwilę obgotowujemy, by łatwiej było zdjąć i formować liście.
Na każdym liściu układamy nieco farszu i zawijamy. Gołąbki układamy w garnku, w którym będą się gotować. Zalewamy bulionem, gotujemy ok. 50 min. na małym ogniu.

Sos:
Cebulę przesmażamy, dodajemy ćwikłę, śmietanę, mleko, koperek, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można zagęścić 1-2 łyżkami mąki. Wszystko chwilę razem gotujemy.

Gołąbki wyciągamy, polewamy sosem i podajemy najlepiej z młodymi ziemniaczkami z  koperkiem.

Smacznego życzą


2 komentarze: