czwartek, 7 maja 2015

DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

            Rozpoczął się sezon na rabarbar!:)) Lubię ten jego słodko kwaśny smak. Pyszny na cieście maślankowym, idealnie komponuje się z truskawkami. Na majówkę postanowiłam upiec drożdżówki z rabarbarem. Kupiłam kilka czerwonych łodyg, które jednak w większości okazały się czerwone tylko z zewnątrz. Nie był jeszcze zbyt dojrzały. Wykroiłam, co się dało. Resztę uzupełniłam truskawkami, które miałam zamrożone z zeszłego sezonu. A że te niedługo znów zaowocują, więc trzeba było wykorzystać te zalegające. Bułeczki wyszły rewelacyjne - delikatne, mięciutkie ciasto, słodko-kwaśne, uroczo różowe nadzienie i kruszonka. Któż by się oparł ;)

Składniki (na ok. 8 szt.):
  • 300 g mąki pszennej 
  • 20 g drożdży świeżych
  • 110 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 50 g masła 
  • 50 g cukru
  • szczypta soli 
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na kilka minut, aż "ruszą".

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.

Nadzienie:
  • 2-3 łodygi rabarbaru jak najbardziej czerwone
  • ok. 200 g truskawek
  • łyżka miodu
  • szczypta imbiru w proszku
Rabarbar obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka.
Truskawki szypułkujemy, większe kroimy na pół i dodajemy do rabarbaru.
Dodajemy miód i imbir, gotujemy na średnim ogniu, aż owoce się nieco rozpadną. Odcedzamy sok.


Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy. Rozwałkowujemy na ok. 4-5 mm prostokąt.
Na ciasto wykładamy owoce i rolujemy zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na plastry szerokości ok. 2,5 cm. Układamy je na blasze.

Kruszonka:
  • mąka krupczatka
  • cukier puder
  • miękkie masło
Nie podaję proporcji składników. Zawsze robię na oko. Nadmiar można zamrozić, będzie na kolejny raz.
Składniki zagniatamy, aż do powstania grudek. 
Bułki smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy kilka minut, aż bułeczki będą rumiane. Nie spiekałam zbyt mocno, by miąższ bułek nie był zbyt suchy, a skórka sztywna.

Smacznego życzą


3 komentarze:

  1. Są różne odmiany rabarbaru - niektóre, nawet dojrzałe, pozostaną zielone :)
    I tak jest pyszny, i go uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiem, ale ten był ewidentnie niedojrzały. Nawet smaku nie miał

      Usuń