wtorek, 21 kwietnia 2015

SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI W SOSIE SEROWYM

           Kto nie lubi naleśników. A zielonych naleśników? I kto nie lubi pieczarek. Wszyscy lubią! A co powiecie na ich połączenie? Dodatkowo z ciągnącym się serem;) Chyba nie trzeba zbytnio zachwalać. Po prostu rewelacja! 

Składniki (na 6-7 szt,):
Naleśniki (zawsze robię na oko, więc ilość składników podaję w przybliżeniu)
  • 1-1,5 szkl. mąki pszennej
  • 400 g szpinaku rozdrobnionego
  • 2 jajka
  • ok. 2-3 szkl. mleka
  • duży chlust oleju
  • sól, pieprz
Szpinak, jeśli mrożony, rozmrażamy zachowując wodę, która się przy tym wydzieli. Składniki na ciasto (łącznie z wodą ze szpinaku) mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (manipulując ilością mąki i mleka).

Farsz:
  • 800 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nie za duży pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek, oregano, ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia
Pieczarki siekamy, przesmażamy.
Cebulę siekamy i szklimy wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy ją do pieczarek.
Dorzucamy pokrojonego w małą kosteczkę pomidora, posiekaną połowę kulki mozzarelli oraz jajko (jajko będzie lekkim lepiszczem dla farszu). 
Doprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem.

Beszamelowy sos serowy:
  • 4-5 płaskich łyżek mąki
  • ok. 1,5 szkl. mleka
  • 100 g tartego sera cheddar
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
Na maśle robimy zasmażkę z mąki. Dolewamy mleko ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Dorzucamy 3/4 ilości sera, mieszamy, aż się rozpuści.

Na połowę naleśnika wykładamy farsz, na którym układamy po 1-2 cienkich plasterkach mozzarelli. Składamy na pół i znów na pół tworząc ćwiartkę.
Na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekania rozsmarowujemy nieco sosu. 
Na nim układamy złożone naleśniki. 
Całość pokrywamy sosem. Przygotowałam go tylko tyle, by z grubsza pokrył naleśniki, by w nim nie pływały.
Pieczemy 20 min. w 180 st.C. Na koniec posypujemy pozostałym serem i zapiekamy kilka chwil, aż się rozpuści. 
Przed podaniem odstawiamy na kilka minut, by farsz nieco stężał i przestygł.

Smacznego życzą







2 komentarze:

  1. Wyglądają mega apetycznie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na naleśniki, ogólnie to robiłam zwykłe naleśniki z nadzieniem szpinakowym w formie tortu ale takich jeszcze nie jadłam. Muszę kiedyś wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń