poniedziałek, 27 kwietnia 2015

PLACUSZKI TWAROGOWE Z BANANEM

            Niedzielne śniadanie. Rzadko przygotowuję je na słodko. Tym razem miałam na takie ochotę. A że na spożycie czekały mocno dojrzałe banany, to na stole zagościły placuszki twarogowo-bananowe. Bardzo delikatne, pysznie bananowe. Miły słodki początek dnia:)


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 małe banany
  • 125 g twarogu
  • 3 łyżki maślanki
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • mleko
  • olej do smażenia
Banany rozgniatamy widelcem (można pozostawić większe kawałki, by smak banana był bardziej wyczuwalny), dodajemy twaróg i resztę składników + tyle mleka, by powstała dosyć gęsta masa, lekko lejąca. Smażymy na rumiano z obu stron. Podawałam z cukrem pudrem i polane miodem.

Smacznego życzą


1 komentarz: