Niedzielne śniadanie. Rzadko przygotowuję je na słodko. Tym razem miałam na takie ochotę. A że na spożycie czekały mocno dojrzałe banany, to na stole zagościły placuszki twarogowo-bananowe. Bardzo delikatne, pysznie bananowe. Miły słodki początek dnia:)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 małe banany
- 125 g twarogu
- 3 łyżki maślanki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- mleko
- olej do smażenia
Banany rozgniatamy widelcem (można pozostawić większe kawałki, by smak banana był bardziej wyczuwalny), dodajemy twaróg i resztę składników + tyle mleka, by powstała dosyć gęsta masa, lekko lejąca. Smażymy na rumiano z obu stron. Podawałam z cukrem pudrem i polane miodem.
Smacznego życzą
Apetyczne ;)
OdpowiedzUsuń