czwartek, 2 kwietnia 2015

BABKA LIMONKOWA

              Chodziło za mną ciasto, ale takie zwykłe, lekkie, bez kremów,  nie za słodkie itp. A że Wielkanoc nadchodzi, to babka stała się idealnym rozwiązaniem. I to babka o kwaskowatym, cytrusowym smaku. Najpopularniejsza jest babka cytrynowa, ale ja postawiłam na limonkę o świeższym, bardziej cytrusowym smaku. Do tego cytrynowy lukier. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło przepyszne. Sądzę, iż będzie przyjemnym zaskoczeniem na wielkanocnym stole.
Inspiracją był przepis na babkę cytrusową z bloga Gotuję, bo lubię (podwoiłam ilość składników, gdyż mam dużą formę).

Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
  • 400 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej
  • 350  g cukru
  • 350 g margaryny
  • 8 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z 3 limonek
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i skórkami z owoców. 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (ok 5-7 minut), a następnie dodajemy margarynę i sok z limonek i ubijamy kolejne 2 minuty. Ilość soku można zmniejszyć w zależności od preferencji. Ja miałam ochotę na kwaśno-słodkie ciasto.
Stopniowo dodajemy po łyżce mąki. Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie jednolite.
Formę na babkę natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam natłuszczać
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godz. do 1 godz. 15 min.  (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). 
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i lukrujemy. 
Cukier łączymy z sokiem i energicznie mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty, aby nie spływał z ciasta, wiec jeśli wyda się wam za rzadki, po prostu dosypcie cukru.

Smacznego życzą



6 komentarzy:

  1. Wygląda fajnie ;) gdzie dorwałaś taką fajną formę?

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka piękna! Ślinka mi cieknie jak po babce lukier :P haha

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna babka. Też mam taką foremkę, ale nigdy jej nie używałam. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Karolko piękną ta Twoja babka;-) ach i jeszcze te tulipanki ;-)

    OdpowiedzUsuń