Chodziło za mną ciasto, ale takie zwykłe, lekkie, bez kremów, nie za słodkie itp. A że Wielkanoc nadchodzi, to babka stała się idealnym rozwiązaniem. I to babka o kwaskowatym, cytrusowym smaku. Najpopularniejsza jest babka cytrynowa, ale ja postawiłam na limonkę o świeższym, bardziej cytrusowym smaku. Do tego cytrynowy lukier. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło przepyszne. Sądzę, iż będzie przyjemnym zaskoczeniem na wielkanocnym stole.
Inspiracją był przepis na babkę cytrusową z bloga Gotuję, bo lubię (podwoiłam ilość składników, gdyż mam dużą formę).
Inspiracją był przepis na babkę cytrusową z bloga Gotuję, bo lubię (podwoiłam ilość składników, gdyż mam dużą formę).
Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
- 400 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 350 g cukru
- 350 g margaryny
- 8 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok i skórka otarta z 3 limonek
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia i skórkami z owoców.
Jajka ubijamy z cukrem na
puszystą, białą masę (ok 5-7 minut), a następnie dodajemy margarynę i sok z limonek i
ubijamy kolejne 2 minuty. Ilość soku można zmniejszyć w zależności od preferencji. Ja miałam ochotę na kwaśno-słodkie ciasto.
Stopniowo dodajemy po łyżce mąki.
Miksujemy do chwili, aż ciasto będzie jednolite.
Formę na babkę natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam natłuszczać
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godz. do 1 godz. 15 min. (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy).
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i lukrujemy.
Cukier
łączymy z sokiem i energicznie mieszamy. Lukier powinien być dość
gęsty, aby nie spływał z ciasta, wiec jeśli wyda się wam za rzadki, po
prostu dosypcie cukru.
Smacznego życzą
Wygląda fajnie ;) gdzie dorwałaś taką fajną formę?
OdpowiedzUsuńKiedyś były w Lidlu ;)
UsuńAle super forma))
OdpowiedzUsuńjaka piękna! Ślinka mi cieknie jak po babce lukier :P haha
OdpowiedzUsuńŚwietna babka. Też mam taką foremkę, ale nigdy jej nie używałam. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńKarolko piękną ta Twoja babka;-) ach i jeszcze te tulipanki ;-)
OdpowiedzUsuń