poniedziałek, 9 marca 2015

PARÓWKI W JAJECZNYM KROKIECIE

              Niedzielne śniadanie. Mój K. lubi parówki w cieście francuskim. Mieliśmy ochotę na nie, ale zabrakło ciasta francuskiego. Wymyśliłam więc, że otoczę parówki w cienkim jak naleśnik omleciku jajecznym i zapanieruję jak krokieta. I tak powstało bardzo smaczne śniadanko z parówkami w nieco innej odsłonie:)

Składniki (na 2 porcje):
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy. U mnie ostra papryka
  • olej do smażenia
  • 4 parówki
  • 1 jajko na panierkę
  • bułka tarta
Jajka roztrzepujemy z 3-4 łyżkami wody lub mleka (z mlekiem omlety będą delikatniejsze) oraz solą, pieprzem, przyprawami. Lekko ubijamy masę, aby się napowietrzyła. Smażymy 4 bardzo cienkie omlety (grubości naleśnika), wylewając nieco masy i rozprowadzając ją po patelni. 
Każdą parówkę zawijamy w omlet i panierujemy w jajku i bułce tartej (można dwukrotnie zapanierować). 
Smażymy z każdej strony na rumiany kolor.
Podawałam z pomidorkami koktajlowymi i sosem tzatziki oraz czosnkowym.

Smacznego życzą

1 komentarz: