Tzatziki to klasyczny grecki sos/dip. Ja do niego przekonałam się dopiero niedawno. Na niedawną imprezę przygotowałam tzatziki z dodatkiem mięty, która nadała mu świeżości, a dania z nim podane nabrały lekkości. Idealny zarówno do mięs jak i do serów, czy np. placków ziemniaczanych.
Składniki (na średniej wielkości słoik):
- 3/4 ogórka szklarniowego/długiego (kawałek ok. 12-15cm)
- 4-5 czubatych łyżek majonezu
- 3-4 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 mały ząbek czosnku
- kilka-kilkanaście listków mięty (ilość wedle uznania)
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Ogórka myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i bardzo dokładnie odciskamy z soku, którego jednak nie wylewamy, może przydać się do rozcieńczenia sosu.
Mieszamy majonez z jogurtem greckim.
Dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość niewielka, by sos nie stał się zbytnio czosnkowy!) oraz roztarte w moździerzu listki mięty (by uwolniły smak i aromat).
Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy nieco soku z ogórka. Jeśli smak jest zbyt mało ogórkowy, dodajemy jeszcze nieco startego i odciśniętego ogórka.
Chłodzimy przed podaniem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki się przegryzą.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz