Gołąbki jakie są, każdy wie. Ot, mięsko z ryżem w kapuście zawijane w sosie ugotowane. Nasza dobra, tradycyjna kuchnia polska. Lubię to!
Składniki (na ok. 6-7 szt.):
- 1 mała główka kapusty
- ok. 200 g pieczarek
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 350 g mięsa mielonego
- 1 szkl. ugotowanego ryżu
- sól, pieprz
- szczypta majeranku
- papryka w proszku (ostra lub słodka wedle uznania)
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego (lub passaty)
- ewentualnie nieco śmietany do zabielenia sosu
- olej do smażenia
Kapustę obieramy z warstwy wierzchnich, brzydszych liści, jeśli potrzeba. Ostrym, szpiczasto zakończonym nożem wycinamy głąb. Gotujemy wrzątek i wkładamy do niego kapustę na kolka minut, pozostawiając mały ogień, by podtrzymywał temperaturę.
Farsz: Pieczarki i cebulę siekamy. Na patelni przesmażamy pieczarki, część odkładamy na później do sosu. Do reszty dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy, aż wszystko zmięknie.
Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, pieczarki z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Dokładnie mieszamy.
Wyciągamy kapustę, odkrawamy jeden liść (uwaga, gorące!), nakładamy do niego porcję farszu i składamy jak krokieta.
Na dnie garnka (ja użyłam szybkowara) układamy warstwę liści kapusty, na nich układamy piętrowo gołąbki, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, całość przykrywamy liściem kapusty lub dwoma.
W wodzie (np. z parzenia kapusty) rozprowadzamy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, wrzucamy pozostałe pieczarki. Zalewamy tym gołąbki i gotujemy. Mi w szybkowarze zajęło to ok. 25 min. W garnku pewnie ok. 45 min. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, czy są wystarczająco miękkie.
Sos można doprawić do smaku.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz