piątek, 27 marca 2015

GOŁĄBKI Z MIĘSEM

              Gołąbki jakie są, każdy wie. Ot, mięsko z ryżem w kapuście zawijane w sosie ugotowane. Nasza dobra, tradycyjna kuchnia polska. Lubię to!


Składniki (na ok. 6-7 szt.):
  • 1 mała główka kapusty
  • ok. 200 g pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 350 g mięsa mielonego
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • sól, pieprz 
  • szczypta majeranku
  • papryka w proszku (ostra lub słodka wedle uznania)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego (lub passaty)
  • ewentualnie nieco śmietany do zabielenia sosu
  • olej do smażenia
Kapustę obieramy z warstwy wierzchnich, brzydszych liści, jeśli potrzeba. Ostrym, szpiczasto zakończonym nożem wycinamy głąb. Gotujemy wrzątek i wkładamy do niego kapustę na kolka minut, pozostawiając mały ogień, by podtrzymywał temperaturę. 

Farsz: Pieczarki i cebulę siekamy. Na patelni przesmażamy pieczarki, część odkładamy na później do sosu. Do reszty dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy, aż wszystko zmięknie. 
Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, pieczarki z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką. Dokładnie mieszamy.
Wyciągamy kapustę, odkrawamy jeden liść (uwaga, gorące!), nakładamy do niego porcję farszu i składamy jak krokieta. 
Na dnie garnka (ja użyłam szybkowara) układamy warstwę liści kapusty, na nich układamy piętrowo gołąbki, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, całość przykrywamy liściem kapusty lub dwoma.
W wodzie (np. z parzenia kapusty) rozprowadzamy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, wrzucamy pozostałe pieczarki. Zalewamy tym gołąbki i gotujemy. Mi w szybkowarze zajęło to ok. 25 min. W garnku pewnie ok. 45 min. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, czy są wystarczająco miękkie. 
Sos można doprawić do smaku. 

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz