Niedzielne śniadanie. Ostatnio mam smaka na kuchnię latyno-amerykańską. Po zeszłotygodniowym śniadaniu w postaci meksykańskich kanapek z fasolą, przyszła pora na hiszpański omlet z ziemniakami - tortillę de patatas. Podstawą są ziemniaki, reszta dodatków wedle uznania - dla mnie najsmaczniejsza powstaje z połączenia mięsa, warzyw, oliwek. Taka jak dzisiaj. Porządna porcja hiszpańskiej tortilli jest sycąca, pożywna, rozgrzewa i od samego rana (no, mże przedpołudnia) dodaje energii;)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 spory ziemniak
- 1 cebula
- 1/4 czerwonej papryki
- 2-3 łyżki groszku konserwowego
- 2 garstki czarnych oliwek
- kilka plasterków salami lub najlepiej hiszpańskiej kiełbasy chorizo (lub innej ulubionej wędliny)
- 3 jajka
- ząbek czosnku
- majeranek, estragon
- papryka ostra, słodka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaka obieramy, gotujemy do miękkości i po lekkim przestudzeniu (żeby się nie poparzyć) kroimy je na plasterki.
Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki.
Na patelni przesmażamy cebulę z ziemniakami i papryką, aż będą złociste, dodajemy pozostałe dodatki (warzywa i wędlinę) i chwilę smażymy.
Jajka roztrzepujemy, doprawiamy ziołami i przyprawami. Dodajemy usmażone warzywa i wędlinę, mieszamy i wylewamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu, aż spód będzie przypieczony, a wierzch się lekko zetnie. Z pomocą pokrywki, talerza lub deski do krojenia przekładamy tortillę na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
Podawałam posypane szczypiorkiem, z oliwkami i sosem czosnkowym.
Smacznego życzą
Uwielbiam ten hiszpański placek ziemniaczany, żeby było śmiesznie najbardziej smakuje mi z dodatkiem polskiej mizerii :D
OdpowiedzUsuń