poniedziałek, 2 lutego 2015

TORTILLA DE PATATAS

              Niedzielne śniadanie. Ostatnio mam smaka na kuchnię latyno-amerykańską. Po zeszłotygodniowym śniadaniu w postaci meksykańskich kanapek z fasolą, przyszła pora na hiszpański omlet z ziemniakami - tortillę de patatas. Podstawą są ziemniaki, reszta dodatków wedle uznania - dla mnie najsmaczniejsza powstaje z połączenia mięsa, warzyw, oliwek. Taka jak dzisiaj. Porządna porcja hiszpańskiej tortilli jest sycąca, pożywna, rozgrzewa i od samego rana (no, mże przedpołudnia) dodaje energii;)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 spory ziemniak
  • 1 cebula
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego
  • 2 garstki czarnych oliwek
  • kilka plasterków salami lub najlepiej hiszpańskiej kiełbasy chorizo (lub innej ulubionej wędliny)
  • 3 jajka
  • ząbek czosnku
  • majeranek, estragon
  • papryka ostra, słodka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Ziemniaka obieramy, gotujemy do miękkości i po lekkim przestudzeniu (żeby się nie poparzyć) kroimy je na plasterki.
Cebulę siekamy, paprykę kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki. 
Na patelni przesmażamy cebulę z ziemniakami i papryką, aż będą złociste, dodajemy pozostałe dodatki (warzywa i wędlinę) i chwilę smażymy.
Jajka roztrzepujemy, doprawiamy ziołami i przyprawami. Dodajemy usmażone warzywa i wędlinę, mieszamy i wylewamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu, aż spód będzie przypieczony, a wierzch się lekko zetnie. Z pomocą pokrywki, talerza lub deski do krojenia przekładamy tortillę na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. 
Podawałam posypane szczypiorkiem, z oliwkami i sosem czosnkowym.

Smacznego życzą


1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten hiszpański placek ziemniaczany, żeby było śmiesznie najbardziej smakuje mi z dodatkiem polskiej mizerii :D

    OdpowiedzUsuń