poniedziałek, 26 stycznia 2015

MOLLETE - MEKSYKAŃSKA KANAPKA Z FASOLĄ

            Niedzielne śniadanie. Zwykle na moim stole królują wówczas jajka. Nie tym razem. Postanowiłam wypróbować przepis na meksykańską kanapkę mollete znaleziony kiedyś na blogu Filozofia smaku. Bardzo spodobało mi się połączenie pasty z fasoli z roztopionym serem i salsą ze świeżych warzyw (tzw. salsa pico de gallo lub salsa fresco). Pyszne! Połączenie rzeczywiście udane. Przepadam za kuchnią Meksyku, w ulubionej restauracji meksykańskiej zwykle zamawiam danie, którego elementem jest właśnie pasta z czerwonej fasoli. Miło coś takiego zaserwować sobie i w domu. Niecodzienna i niezwykle smaczna propozycja śniadaniowa. 
Dla zaoszczędzenia sobie czasu z rana pastę z fasoli można przygotować dzień wcześniej. Salsę należy przygotować tuż przed podaniem, inaczej warzywa rozmiękną.

Składniki (na 2 porcje):

·  2 łyżki drobno posiekanego surowego wędzonego boczku, bez skóry
·  3 łyżki drobno posiekanej cebuli
·  1 ząbek czosnku, drobno posiekany
·  puszka czerwonej fasoli, ewentualnie fasoli pinto
·  sól do smaku
·  ser cheddar do posypania
·  salsa fresco - ze świeżych pomidorów
·  2-3 bułki

Na suchej patelni przesmażamy przez chwilę boczek, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy dalej, aż cebula się lekko przyrumieni. Wrzucamy odsączoną fasolę, smażymy, aż zmięknie. Patelnię zdejmujemy z ognia, ugniatamy przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków, dodając w trakcie niewielką ilość zalewy z fasoli lub wody (dodałam około 5 łyżek). Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie stawiamy na palniku i podgrzewamy mieszając. 


SALSA FRESCO (PICO DE GALLO)
·  2 pomidory
·  niewielki kawałek czerwonej papryki, najlepiej jalapenos
·  2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
·  1 ząbek czosnku, drobno posiekany
·  garść posiekanych liści natki (lub kolendry)
·  sól, pieprz
·  sok z limonki

Pomidory przekrawamy na pół, wydrążamy wodnisty środek, a miąższ kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie siekamy paprykę. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając je sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Bułki kroimy na pół, opiekamy krótko w piekarniku. Następnie nakładamy na nie fasolę, trzemy ser, wkładamy z powrotem do piekarnika i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Na każdej kanapce układamy salsę pico de gallo, podajemy od razu po przygotowaniu. 

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz