Zaskakująco pyszna sałatka w zimowym stylu - na ciepło, z ziemniakami, brokułami, boczkiem i jajkiem o rozpływającym się żółtku. Do tego lekko kwaśny sos przełamujący słodycz warzyw. Wszystko świetnie się ze sobą komponuje. Takie damsko-męskie spojrzenie na sałatkę. Oboje z Moim K. byliśmy zaskoczeni, jakie to dobre! A do tego rozgrzewające i pożywne. Idealne na zimową kolację.
Inspiracja z bloga Studio Kuchnia z moimi sporymi zmianami.
Inspiracja z bloga Studio Kuchnia z moimi sporymi zmianami.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 300 g ziemniaków
- 250 g brokuła
- 2 jajka
- 1 cebula
- 150 g boczku
- 2-3 duże garści szpinaku baby
Majonezowy sos vinaigrette
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki śmietany
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w
grube krążki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Brokuła dzielimy na różyczki i krótko gotujemy, żeby się nie rozpadł.
Jajka gotujemy na półtwardo (ok. 6-7 mon. od momentu włożenia do wrzątku), lekko studzimy.
Boczek kroimy w kosteczkę i wysmażamy na suchej patelni.
Cebulę obieramy i siekamy. Do smażącego się boczku dodajemy cebulę oraz plastry ziemniaków i razem smażymy, aż ziemniaki będą złote z obu stron. Następnie dodajemy brokuły, które mają się podgrzać.
Szpinak myjemy i osuszamy, wykładamy na talerze, dekorujemy ziemniakami, brokułami i boczkiem. Układamy jajka pokrojone w ćwiartki. Polewamy sosem powstałym z wymieszania wszystkich składników.
Smacznego życzą
Super zimowa sałatka! :)
OdpowiedzUsuńW porcji dla siebie pominęłabym majonez, ale tak poza tym to sałatka pycha.
OdpowiedzUsuń