środa, 18 lutego 2015

SAŁATKA NA CIEPŁO Z ZIEMNIAKAMI I BROKUŁAMI

            Zaskakująco pyszna sałatka w zimowym stylu - na ciepło, z ziemniakami, brokułami, boczkiem i jajkiem o rozpływającym się żółtku. Do tego lekko kwaśny sos przełamujący słodycz warzyw. Wszystko świetnie się ze sobą komponuje. Takie damsko-męskie spojrzenie na sałatkę. Oboje z Moim K. byliśmy zaskoczeni, jakie to dobre! A do tego rozgrzewające i pożywne. Idealne na zimową kolację.
Inspiracja z bloga Studio Kuchnia z moimi sporymi zmianami.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 300 g ziemniaków
  • 250 g brokuła
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 150 g boczku
  • 2-3 duże garści szpinaku baby 
Majonezowy sos vinaigrette
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki śmietany
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube krążki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Brokuła dzielimy na różyczki i krótko gotujemy, żeby się nie rozpadł. 
Jajka gotujemy na półtwardo (ok. 6-7 mon. od momentu włożenia do wrzątku), lekko studzimy.
Boczek kroimy w kosteczkę i wysmażamy na suchej patelni. 
Cebulę obieramy i siekamy. Do smażącego się boczku dodajemy cebulę oraz plastry ziemniaków i razem smażymy, aż ziemniaki będą złote z obu stron. Następnie dodajemy brokuły, które mają się podgrzać.
Szpinak myjemy i osuszamy, wykładamy na talerze, dekorujemy ziemniakami, brokułami i boczkiem. Układamy jajka pokrojone w ćwiartki. Polewamy sosem powstałym z wymieszania wszystkich składników.

Smacznego życzą



2 komentarze:

  1. W porcji dla siebie pominęłabym majonez, ale tak poza tym to sałatka pycha.

    OdpowiedzUsuń