wtorek, 10 lutego 2015

RYBNE CURRY

               Lubię kuchnię indyjską za różnorodność i wyrazistość smaków, przypraw i aromatów. Curry to jedno z najbardziej znanych dań z Indii. Najczęściej jego głównym składnikiem jest mięso lub warzywa podawane w aromatycznym, mocno przyprawionym sosie. W regionach przybrzeżnych popularne jest także rybne curry. I takie dziś przygotowałam w ramach moich rybnych zachcianek, jakie ostatnio miałam. Danie wyszło przepyszne! Ryba została jędrna i soczysta, pływała w niezwykle aromatycznym od przypraw i mleczka kokosowego sosie. To coś zupełnie innego niż nasza kuchnia europejska. Warto odbyć taką kulinarną podróż dla nowych smakowych doznań:)
Podawałam ze smażonym ryżem, który jest o wiele smaczniejszy i nie taki nijaki jak zwykły ugotowany ryż.
Moje curry jest wypadkową kilkunastu przejrzanych przeze mnie przepisów na to danie.

Składniki (na 4-5 porcji):
  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • suszone płatki chili (ilość wedle uznania)
  • 150 ml wody
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 świeża papryczka chilli do posypania dania
  • natka pietruszki/kolendry do posypania dania 

Rybę, jeśli jest mrożona, rozmrażamy i maksymalnie osuszamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. 
Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, roztarte ziarenka kolendry, pastę curry, roztarte płatki chili. 
Po chwili zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, dodajemy sos rybny i gotujemy kilka minut.
Doprawiamy solą i pieprzem. ewentualnie innymi przyprawami do smaku.
Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut jeden raz delikatnie przewracając filety, by się nie rozwaliły. 
Curry posypujemy posiekaną papryczką chilli oraz natką pietruszki i podajemy ze smażonym ryżem.

SMAŻONY RYŻ

Składniki (na 4 porcje):
  • porcja suchego ryżu dla 4 osób
  • 1 cebula
  • 1/3 puszki groszku
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Ryż gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i płuczemy, pozostawiamy na chwilę do odsączenia.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ryż, groszek, przecier, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut często mieszając, aż ryż będzie miękki i "suchawy", a smaki się połączą. 

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz