Lubię kuchnię indyjską za różnorodność i wyrazistość smaków, przypraw i aromatów. Curry to jedno z najbardziej znanych dań z Indii. Najczęściej jego głównym składnikiem jest mięso lub warzywa podawane w aromatycznym, mocno przyprawionym sosie. W regionach przybrzeżnych popularne jest także rybne curry. I takie dziś przygotowałam w ramach moich rybnych zachcianek, jakie ostatnio miałam. Danie wyszło przepyszne! Ryba została jędrna i soczysta, pływała w niezwykle aromatycznym od przypraw i mleczka kokosowego sosie. To coś zupełnie innego niż nasza kuchnia europejska. Warto odbyć taką kulinarną podróż dla nowych smakowych doznań:)
Podawałam ze smażonym ryżem, który jest o wiele smaczniejszy i nie taki nijaki jak zwykły ugotowany ryż.
Moje curry jest wypadkową kilkunastu przejrzanych przeze mnie przepisów na to danie.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 0,5 kg filetów z dorsza
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2/3 łyżeczki ziarenek kolendry
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- suszone płatki chili (ilość wedle uznania)
- 150 ml wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 1 świeża papryczka chilli do posypania dania
- natka pietruszki/kolendry do posypania dania
Rybę, jeśli jest mrożona, rozmrażamy i maksymalnie osuszamy.
Na głębokiej patelni
rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir.
Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, roztarte ziarenka kolendry, pastę curry,
roztarte płatki chili.
Po chwili zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, dodajemy sos rybny i gotujemy kilka minut.
Doprawiamy solą i pieprzem. ewentualnie innymi przyprawami do smaku.
Filety z dorsza kroimy na
kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut jeden raz delikatnie przewracając filety, by się nie rozwaliły.
Curry posypujemy posiekaną papryczką chilli oraz natką pietruszki i podajemy ze smażonym ryżem.
SMAŻONY RYŻ
Składniki (na 4 porcje):
- porcja suchego ryżu dla 4 osób
- 1 cebula
- 1/3 puszki groszku
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ryż gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i płuczemy, pozostawiamy na chwilę do odsączenia.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ryż, groszek, przecier, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut często mieszając, aż ryż będzie miękki i "suchawy", a smaki się połączą.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ryż, groszek, przecier, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut często mieszając, aż ryż będzie miękki i "suchawy", a smaki się połączą.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz