piątek, 13 lutego 2015

JABŁKA PIECZONE Z BAKALIAMI I ZIARNAMI

             Szarobury zimowy wieczór to idealny moment na przygotowanie pieczonych jabłek pełnych bakalii. Taki łakoć sprawia, że na ciele i duszy od razu robi się cieplej, a uśmiech pojawia się na twarzy. Uwielbiam rozpływające się w ustach jabłka wypełnione mnóstwem orzechów, ziaren zbóż i owoców - rodzynek i wiśni z kompotu. Wyśmienite połączenie!

Składniki (na 2 porcje, ilości na oko. Wszystko zależy od wielkości jablek):
  • 2 jabłka
  • garstka orzechów laskowych
  • garstka migdałów
  • garstka ziaren zbóż (jak na musli - pszenne, żytnie, owsiane, jęczmienne)
  • garstka rodzynek
  • kilka-kilkanaście wiśni z kompotu
  • cynamon
  • 2-3 łyżki miodu
Jabłka myjemy, ścinamy "czapeczkę", wydrążamy środek uważając, by nie przebić jabłka na wylot. Orzechy siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Masą bakaliową napełniamy jabłka, które pieczemy w 180st.C co jakiś czas sprawdzając wykałaczką, czy jabłko jest całe miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości owoców. Można przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, by wierzch się nie przypiekł.
Podawałam posypane cynamonem i kakao z kleksem bitej śmietany.

Smacznego życzą


1 komentarz: