poniedziałek, 12 stycznia 2015

ZAPIEKANE KANAPKI CAPRESE

               Niedzielne śniadanie. Chyba mi tęskno do lata, gdyż pokusiłam się na przygotowanie zapiekanych kanapek z dodatkami a'la sałatka caprese kojarzącą się ze słoneczna Italią. Między dwoma kromkami chleba zapiekłam pesto z rukoli, plastry mozzarelli i suszone pomidory. Wyszło z tego niezwykle smakowite połączenie smaków. Nawet słonko wyszło zza chmur widząc takie śniadanie i przyświecało nam przyjemnie kusząc wizją spaceru:) Miły początek jeszcze milszej niedzieli.

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 kromki chleba
  • 2 czubate łyżki pesto z rukoli
  • kulka mozzarelli
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • bazylia
Na kromce chleba  rozsmarowujemy łyżkę pesto z rukoli. Na nim układamy plastry mozzarelli i suszone pomidory pocięte w kostkę (by było łatwiej je ugryźć). Całość posypujemy bazylią, przykrywamy drugą kromką chleba i zapiekamy w opiekaczu z płytkami grillowymi lub w piekarniku. Podawałam ze świeżą rukolą i sosem czosnkowym.

Smacznego życzą

2 komentarze:

  1. Kocham takie kanapki !! Zwłaszcza z suszonymi pomidorami !!

    OdpowiedzUsuń