Niedzielne śniadanie. Chyba mi tęskno do lata, gdyż pokusiłam się na przygotowanie zapiekanych kanapek z dodatkami a'la sałatka caprese kojarzącą się ze słoneczna Italią. Między dwoma kromkami chleba zapiekłam pesto z rukoli, plastry mozzarelli i suszone pomidory. Wyszło z tego niezwykle smakowite połączenie smaków. Nawet słonko wyszło zza chmur widząc takie śniadanie i przyświecało nam przyjemnie kusząc wizją spaceru:) Miły początek jeszcze milszej niedzieli.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki chleba
- 2 czubate łyżki pesto z rukoli
- kulka mozzarelli
- 5-6 suszonych pomidorów
- bazylia
Na kromce chleba rozsmarowujemy łyżkę pesto z rukoli. Na nim układamy plastry mozzarelli i suszone pomidory pocięte w kostkę (by było łatwiej je ugryźć). Całość posypujemy bazylią, przykrywamy drugą kromką chleba i zapiekamy w opiekaczu z płytkami grillowymi lub w piekarniku. Podawałam ze świeżą rukolą i sosem czosnkowym.
Smacznego życzą
Kocham takie kanapki !! Zwłaszcza z suszonymi pomidorami !!
OdpowiedzUsuńAle musiala być dobra...
OdpowiedzUsuń