środa, 7 stycznia 2015

MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM

              Świąteczno-noworoczne sprzątanie lodówki, z którego zrodziło się fajne danie obiadowe. Mama zrobiła sałatkę z makaronem i kurczakiem, ja dorobiłam sos serowy. Może niezbyt dietetycznie, ale jak pysznie. Na poświąteczne odchudzanie przyjdzie jeszcze czas;) A taki sos serowy byłby idealny do nachosów.
Ilość składników podaję na oko, gdyż - jak napisałam - część była już w sałatce.


Składniki (na 3 porcje):

  • ugotowany makaron rurki, ilość na 3 porcje
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • kilka suszonych pomidorów
  • duża garść ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • oliwa/zalewa z suszonych pomidorów
Sos serowy:
  • łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • ok. 2/3 szkl. mleka
  • 100 g dobrego ostrego sera cheddar starty 
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odstawiamy.
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, solimy, pieprzymy, smażymy, dodajemy do makaronu.
Pomidory suszone siekamy, dodajemy do makaronu z kurczakiem.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i również dodajemy do reszty składników.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek lub zalewą z suszonych pomidorów.

Sos serowy: na głębokiej patelni rozpuszczamy na patelni masło, posypujemy je mąką, robimy jasną zasmażkę (kontrolujemy ilość obu składników, by nie było za sucho lub za tłusto). Następnie dolewamy pomału mleko cały czas mieszając rózgą lub inną trzepaczką, by nie powstały grudki. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż beszamel nieco zgęstnieje. Można dodać nieco mleka, jeśli uznamy, że jest go za mało. Dodajemy starty ser, mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, opcjonalnie ostrą papryką. 

Do sosu dodajemy makaron z pozostałymi składnikami, mieszamy, chwilę razem podgrzewamy. 

Smacznego życzą


2 komentarze: