piątek, 16 stycznia 2015

DUŃSKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

               Na przepis na tę sałatkę natknęłam się niedawno na Mirabelkowym Blogu i od razu poczułam, że wkrótce zagości na moim stole. Kiedy więc parę dni temu Mój K. powiedział, że miałby ochotę na śledzia, wiedziałam, co podam. I to był strzał w dziesiątkę! Obojgu nam bardzo smakowało. Nieco ostrożnie podchodziłam do połączenia śledzia i curry, ale okazało się ono naprawdę zaskakująco smaczne. Sałatka wejdzie zapewne na stałe do naszego menu:)

Składniki (na 4 porcje):
  • 6 filetów śledziowych
  • 1 duże jabłko
  • 4 spore ogórki kiszone
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki curry (my daliśmy 2, tak nam zasmakowało)
  •  pieprz
Filety śledziowe, jeśli są solone, moczyć przez noc w mleku lub w zimnej wodzie. Cebulę drobno posiekać, obrane jabłka i ogórki (bez obierania) pokroić w małą kostkę. Śledzie pokroić na kawałki i wszystko razem umieścić w misce. Jogurt wymieszać z majonezem i curry, doprawić pieprzem (sól można pominąć, jeśli śledzie są dość słone). Powstałym sosem polać sałatkę i wymieszać. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce minimum kilka godzin. 

Smacznego życzą



1 komentarz:

  1. Ja wolę "normalne" śledzie z jajeczną sałatką z curry - też duński wynalazek :)

    OdpowiedzUsuń