czwartek, 29 stycznia 2015

CIASTO Z KASZY MANNY (GRYSIKOWE) bez pieczenia

                   Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki parę lat temu. Bardzo mi smakowało wówczas, dlatego spróbowałam je później zrobić, ale masa wyszła mi dość rzadka (pewnie dałam za mało kaszy manny) i się zraziłam. Teraz postanowiłam ponownie się z nim zmierzyć, tym bardziej że chodziło za mną już od dawna. Tym razem wyszło lepiej niż dobrze! Wyszło nie tylko pysznie, ale i pięknie. Nawet Mój K. stwierdził, że jest nadspodziewanie dobre. Najlepiej smakuje z polewą czekoladową:)
Przepis koleżanki mocno urozmaicony.


Składniki (na formę 25x30 cm):
  • 1 l mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 120 g masła
  • 1 czubata szkl. kaszy manny
  • 2-3 łyżki kakao do wypieków
  • 100 g dżemu wiśniowego (lub innego). Dżemu może być więcej w zależności od preferencji
  • 1 łyżka esencji waniliowej (lub cukier waniliowy)
  • 200 g herbatników
  • pół opakowania galaretki wiśniowej
Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem.
Kaszę mannę mieszamy z niewielką ilością mleka i dodajemy do gotującego się mleka ciągle mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, ma tylko lekko pyrkotać. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Często mieszamy, a pod koniec, gdy masa jest już bardzo gęsta, cały czas mieszamy, by manna się nie przypaliła.
Masę przekładamy do trzech osobnych naczyń w równych proporcjach. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej dżem, a do trzeciej esencję waniliową lub cukier waniliowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy.
Formę wykładamy folią spożywczą. Na dnie ciasno układamy herbatniki. Na nie wykładamy najpierw ciemną, następnie białą, a na końcu różową masę mannową. Jako że masa może być już dosyć gęsta i łyżka może nie wystarczyć, warto pomagać sobie dłońmi zwilżonymi w wodzie.
Galaretkę rozrabiamy w 250 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Ja do niej dodałam jeszcze kilka łyżek dżemu wiśniowego i taką tężejącą z dodatkiem dżemu wyłożyłam na masę z kaszy manny. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Polecam podawać z polewą czekoladową.

Smacznego życzą


1 komentarz:

  1. Świetnie wygląda takie kolorowe :) Uwielbiam mannę i ciasta i desery z jej dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń