Na andrzejkową domówkę ze znajomymi postanowiłam przygotować kruche drożdżowe paluchy z kabanosami. Przepis ten już jakiś czas temu wpadł mi w oko, a teraz nadarzyła się świetna okazja do jego wypróbowania. Paluchy okazały się strzałem w dziesiątkę. Były świetną przekąską, idealną do piwa i zaserwowanych domowych nalewek.
Na zdjęciach wydają się duże i grube, ale miały grubość kobiecego małego paluszka;)
Przepis znaleziony gdzieś kiedyś na jakimś blogu, teraz nie mogę go odnaleźć.
Na zdjęciach wydają się duże i grube, ale miały grubość kobiecego małego paluszka;)
Przepis znaleziony gdzieś kiedyś na jakimś blogu, teraz nie mogę go odnaleźć.
Składniki (na ok. 28 szt.):
Ciasto:
- 360 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 240 g cienkich kabanosów
- sezam
- surowe jajko
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z połową łyżeczki mąki. Odstawiamy do ruszenia, czyli aż się zapienią.
Mąkę mieszamy z solą, dolewamy oliwę, wodę i drożdże. Wyrabiamy
gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie oprószamy mąką stolnicę i wałkujemy na niej ciasto na grubość ok.2 mm (im cieniej, tym ciasto będzie bardziej kruche). Zaczynamy zawijanie kabanosów. Ja robiłam to tak, że płat cięłam na pasy długości kabanosa, następnie zawijałam kabanosa w ciasto, odcinałam, zwilżałam brzeg i sklejałam rulonik, również na końcach, formując paluch.
Paluchy układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
jajkiem lub białkiem i obtaczamy lub posypujemy sezamem i z powrotem na blachę.
Pieczemy w 180 st.C przez ok. 20 minut - na złoty kolor.
Upieczone paluchy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do
przestygnięcia.
Paluszki podawałam z ulubionym sosem czosnkowym i dipem pomidorowym.
Smacznego życzą
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńcoś dla mięsożerców :)
OdpowiedzUsuńmuszę przygotować takie dla Córci
OdpowiedzUsuń