poniedziałek, 1 grudnia 2014

JAJKO NA MIĘKKO I PALUCHY DROŻDŻOWE Z KABANOSAMI

            Niedzielne śniadanie. Z andrzejkowej domówki zostały mi drożdżowe paluchy z kabanosami. Wyszły wyśmienite, postanowiłam dołączyć je do niedzielnego porannego posiłku. Uwielbiam chrupiące tosty maczać w płynnym żółtku, więc takie paluchy okazały się idealne - są kruche z zewnątrz, a w środku kryją smakowite mięsko. Do tego rukola, warzywny dodatek i pyszne, nieco "resztkowe" śniadanie gotowe :)

Składniki (na 2 porcje):
  • 4 jajka
  • 3-4 paluchy na osobę (z tego przepisu)
  • 2 garści rukoli
  • kilka plasterków ogórka lub kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
Jajka wkładamy do wrzątku, gotujemy ok. 5 min. (w zależności od wielkości jajka i stopnia, w jakim chcemy mieć ugotowane jajko). Wyciągamy, przelewamy zimną wodą, by zastopować proces gotowania. Podawałam z kabanosami w kruchym cieście drożdżowym, z rukolą skropioną oliwą z oliwek oraz ze świeżym ogórkiem.

Smacznego życzą


Tak wyglądają paluchy w środku

1 komentarz: