Niedzielne śniadanie. Z andrzejkowej domówki zostały mi drożdżowe paluchy z kabanosami. Wyszły wyśmienite, postanowiłam dołączyć je do niedzielnego porannego posiłku. Uwielbiam chrupiące tosty maczać w płynnym żółtku, więc takie paluchy okazały się idealne - są kruche z zewnątrz, a w środku kryją smakowite mięsko. Do tego rukola, warzywny dodatek i pyszne, nieco "resztkowe" śniadanie gotowe :)
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka
- 3-4 paluchy na osobę (z tego przepisu)
- 2 garści rukoli
- kilka plasterków ogórka lub kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
Jajka wkładamy do wrzątku, gotujemy ok. 5 min. (w zależności od wielkości jajka i stopnia, w jakim chcemy mieć ugotowane jajko). Wyciągamy, przelewamy zimną wodą, by zastopować proces gotowania. Podawałam z kabanosami w kruchym cieście drożdżowym, z rukolą skropioną oliwą z oliwek oraz ze świeżym ogórkiem.
Smacznego życzą
Tak wyglądają paluchy w środku |
świetne paluchy:)
OdpowiedzUsuń