poniedziałek, 24 listopada 2014

JAJKA W KOKILKACH

              Niedzielne śniadanie. Chyba już kulinarna klasyka - jajka w kokilkach. Jajka to podstawa, dodatki dobieramy wedle uznania. Postawiłam na szynkę i paprykę. Wyszło lepiej niż się spodziewałam. Uwielbiam smak tosta z rozpływającym się żółtkiem:)

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 duże plastry szynki (lub innej ulubionej wędliny
  • pół małej papryki czerwonej
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • sól
Szynkę i paprykę kroimy w drobne kawałki i przesmażamy na połowie ilości masła. Resztą masła smarujemy wnętrze kokilek. Szynkę z papryką przekładamy do naczynek, lekko solimy. Delikatnie wbijamy jajka tak, by żółtka się nie rozlały. Ilość zależy od ich wielkości i rozmiaru kokilek. Solimy do smaku. Na wierzch dajemy po łyżeczce śmietany, posypujemy serem. Zapiekamy w 180st.C przez ok. 15-20 min. w zależności od wielkości i pojemności kokilek.
Podawałam z tostami z domowego chleba na maślance z makiem (o którym jutro) oraz z roszponką skropioną oliwą i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego życzą




1 komentarz: