czwartek, 20 listopada 2014

BIGOS CYGAŃSKI

              Przepis ten już dawno dodałam do listy "do zrobienia", ale dopiero teraz doczekał się wykonania. Tak jak sadziłam, danie okazało się bardzo smakowite. Treściwe, soczyste, rozgrzewające mięsno-warzywne danie idealne na jesienne popołudnie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mięsa w gęstych sosach. Dodatek warzyw, a w szczególności ogórków kiszonych, powoduje, iż danie napiera słodko-kwaśnego, bardzo fajnego smaku. Znaczna ilość pieczarek sprawia, iż można by je nazwać potrawką z pieczarek z klopsikami;) Polecam!
Przepis z bloga Gospodyni Miejska podaję z moimi zmianami. Z podanej ilości składników wychodzi duży gar wystarczający nawet na 8-9 porcji. Można spokojnie zmniejszyć proporcje.


Składniki (na 8 porcji):
Klopsiki:
  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 duże jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ulubione zioła, u mnie oregano, majeranek i bazylia
  • ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek mleka
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, zioła, ostrą paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm. Kulki mięsne smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Usmażone kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.

Sos:
  • 2 średnie, czerwone papryki
  • 2 średnie, żółte papryki
  • 1 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 450 g ketchupu pikantnego
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
Cebule obrać, posiekać.
Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, niezbyt długie paski.
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w grube plasterki, mniejsze pieczarki na ćwiartki. Lubię duże kawałki pieczarek.W czasie smażenia i tak mocno zmaleją.
Ogórki kiszone odsączyć z soku i pokroić w ćwierć-plasterki.
Na rozgrzany na głębokiej patelni olej wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. 
Na osobnej patelni podsmażyć paprykę, by lekko zmiękła (danie będzie się krócej gotować). 
Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, przełożyć je do dużego 5-litrowego garnka, dodać paprykę i ogórki, koncentrat pomidorowy i ketchup. Wymieszać i w razie potrzeby podlać zimną wodą (ja dodałam około 300 ml). Przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Całość dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się całkiem miękka, a sos gęsty i aromatyczny.
Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz