Przepis ten już dawno dodałam do listy "do zrobienia", ale dopiero teraz doczekał się wykonania. Tak jak sadziłam, danie okazało się bardzo smakowite. Treściwe, soczyste, rozgrzewające mięsno-warzywne danie idealne na jesienne popołudnie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mięsa w gęstych sosach. Dodatek warzyw, a w szczególności ogórków kiszonych, powoduje, iż danie napiera słodko-kwaśnego, bardzo fajnego smaku. Znaczna ilość pieczarek sprawia, iż można by je nazwać potrawką z pieczarek z klopsikami;) Polecam!
Przepis z bloga Gospodyni Miejska podaję z moimi zmianami. Z podanej ilości składników wychodzi duży gar wystarczający nawet na 8-9 porcji. Można spokojnie zmniejszyć proporcje.
Składniki (na 8 porcji):
Klopsiki:
Klopsiki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 duże jajo
- 3 łyżki bułki tartej
- ulubione zioła, u mnie oregano, majeranek i bazylia
- ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek mleka
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, zioła, ostrą paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm. Kulki mięsne smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
Usmażone kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników
papierowych.
Sos:
- 2 średnie, czerwone papryki
- 2 średnie, żółte papryki
- 1 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- 4 duże ogórki kiszone
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 450 g ketchupu pikantnego
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Cebule obrać, posiekać.
Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, niezbyt długie paski.
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w grube plasterki, mniejsze pieczarki na ćwiartki. Lubię duże kawałki pieczarek.W czasie smażenia i tak mocno zmaleją.
Ogórki kiszone odsączyć z soku i pokroić w ćwierć-plasterki.
Na rozgrzany na głębokiej patelni olej wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, niezbyt długie paski.
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w grube plasterki, mniejsze pieczarki na ćwiartki. Lubię duże kawałki pieczarek.W czasie smażenia i tak mocno zmaleją.
Ogórki kiszone odsączyć z soku i pokroić w ćwierć-plasterki.
Na rozgrzany na głębokiej patelni olej wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Na osobnej patelni podsmażyć paprykę, by lekko zmiękła (danie będzie się krócej gotować).
Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, przełożyć je do dużego 5-litrowego garnka, dodać paprykę i ogórki, koncentrat pomidorowy i ketchup.
Wymieszać i w razie potrzeby
podlać zimną wodą (ja dodałam około 300 ml). Przyprawić jeszcze solą i
pieprzem do smaku.
Całość dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się całkiem miękka, a sos gęsty i aromatyczny.
Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków.
Całość dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się całkiem miękka, a sos gęsty i aromatyczny.
Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz