Jakiś czas temu odkryłam kaszę pęczak. Wiem, kasza jak kasza, ale u mnie w domu się jej nie jadało. Teraz się nią zajadam! Póki co najbardziej smakuje mi w formie kaszotta z dodatkiem kurek i zielonego groszku. Rewelacja! Wiedziałam, że to będzie dobre, ale smak mnie absolutnie zaskoczył! Delikatna kasza, kremowy sos, kurki i groszek. Pyszotto!;)
Składniki (na 1 porcję):
- pół szklanki suchej kaszy pęczak
- ok. 400-500 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
- 1 cebula
- duża garść kurek
- 4 łyżki groszku konserwowego
- szczypta tymianku
- 2 łyżki tartego sera twardego typu parmezan
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy kaszę, mieszamy, by masło dokładnie pokryło ziarenka. Zalewamy 1-2 chochelkami bulionu i dusimy pod przykryciem. Postępujemy jak przy tradycyjnym risotto, czyli kontrolujemy ilość bulionu na patelni i co kilka minut dolewamy po chochelce, aż kasza będzie miękka, a płyn odparuje. Uwaga, żeby nie przypalić kaszy!
Na osobnej patelni szklimy na maśle posiekaną cebulę, dodajemy kurki oraz groszek, doprawiamy tymiankiem i smażymy kilka minut. Kurki z cebulą przekładamy do kaszy, dodajemy łyżkę masła i opcjonalnie łyżkę lub dwie śmietany kremówki, posypujemy serem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, smażymy na małym ogniu chwilę, by wszystkie składniki się połączyły. Podajemy i zjadamy ze smakiem:)
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz