Niedzielne śniadanie. Omlet, groszek, camembert. Lekko, puszyście, ale sycąco.
Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- pół krążka camemberta
- 4-5 łyżek groszku konserwowego
- siekany szczypiorek
- szczypta suszonego majeranku i oregano
- sól, pieprz
- łyżka masła
Rozdzielamy białko od żółta jednego jajka. Żółtko łączymy z całym jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Białko ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z roztrzepanym jajkiem z żółtkiem. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu, aż spód się delikatnie przyrumieni. Wówczas wierzch posypujemy groszkiem lekko wciskając go w omlet, na wierzchu układamy kawałki camemberta, posypujemy odrobiną oregano i majeranku oraz siekanym szczypiorkiem. Przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy kilka minut w piekarniku z górną grzałką ustawioną na funkcję grill w 180 st.C, aż ser się rozpuści, a omlet przyrumieni. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.
Smacznego życzą
trochę przypomina mi pizze :)
OdpowiedzUsuń