poniedziałek, 29 września 2014

TOSTY FRANCUSKIE Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

                Weekendowe śniadanie. Tosty francuskie z rolowanego ciasta drożdżowego z porzeczkowym dżemem. Delikatne, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, słodkie od dżemu. Idealne o każdej porze roku. Jesienią - na poprawę humoru. Pychota!


Składniki (na 1 porcję):
  • 3 kromki ciasta drożdżowego, np. z tego przepisu lub innego dowolnego drożdżowego wypieku (bułka maślana, brioszka)
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mleka
  • masło do smażenia
  • dżem
  • cukier puder
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. W masie jajecznej maczamy kromki ciasta lekko dociskając, by pieczywo nią nasiąknęło. Na patelni rozgrzewamy masło, ale nie za bardzo, by się nie przypaliło. Nie polecam smażenia na oleju, który zmienia nieco smak dania. Tosty smażymy na rumiany kolor. Podawałam posypane cukrem pudrem i z dżemem truskawkowym domowej roboty.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz