czwartek, 18 września 2014

CIASTO DROŻDŻOWE ROLOWANE Z DŻEMEM

                Sobotni poranek. Siedzę z kubkiem herbaty w ręku. "Coś słodkiego do tej herbaty by się przydało", myślę sobie. Jak mogłam nie upiec ciasta na weekend?! Miałam właśnie zabrać się za pieczenie chleba (na drożdżach), więc wykoncypowałam, że upiekę i ciasto drożdżowe. Dla urozmaicenia zroluję je z dżemem. Akurat miałam resztkę domowej roboty gęstego jak marmolada dżemu z porzeczek. Wyszło idealne do popołudniowego kubka mleka - delikatne, puszyste, słodkie od dżemu. Pychota!

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 20 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 100 g masła 
  • 50 g szklanki cukru + 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli 
  • kilka czubatych łyżek dżemu
Kruszonka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki cukru pudru (może być pół na pół ze zwykłym cukrem)
  • 2 łyżki masła
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 20 min., aż "ruszą".
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, rozpuszczone masło, jajko i żółtko oraz cukier, cukier waniliowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 min.
Gdy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na podsypaną mą
ką stolnicę i rozwałkowujemy je na kształt prostokąta na grubość ok. 1-1,5 cm dostosowując szerokość ciasta do długości keksówki, w której będziemy piec ciasto. Ciasto smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Całość przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. 

Zagniatamy składniki kruszonki w razie potrzeby modyfikując proporcje składników. Ma mieć sypką grudkowata konsystencję. (Ewentualny nadmiar kruszonki można zamrozić i użyć następnym razem. Nie trzeba jej wówczas nawet rozmrażać). Chałkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką w dużej ilości. W czasie pieczenia ciasto i tak urośnie, więc by całe po upieczeniu było w kruszonce, należy dać jej nieco więcej.
Piec ok. 50 minut w 180°C na złoty kolor. Studzić na kratce.


Smacznego życzą



2 komentarze: