Figi są pyszne! Zarówno same na świeżo - słodkie i soczyste, jak i w różnych daniach, np. w sałatce z szynką długo dojrzewającą i serem pleśniowym - rewelacja! Dziś przedstawiam przepis na tartę a'la sernik z mascarpone i białej czekolady z figami. Baaardzo mi smakuje! Najlepsza jest skropiona płynnym miodem. Figi i miód to świetne połączenie:)
Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
Spód:
- 220g herbatników
- 1 jajko
- 150g masła
Herbatniki
mielimy na pył, mieszamy z rozpuszczonym masłem i jajkiem. Tak
przygotowaną masą wykładamy dno formy, podpiekamy w piekarniku nagrzanym
do 180 st.C przez około 12-15min. Studzimy.
Masa serowa:
- 1 szkl. śmietany kremówki
- ok. 1/3 szkl. cukru pudru
- 250 g serka mascarpone (można użyć normalnego twarogu z wiaderka)
- 100 g białej czekolady
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 dojrzałe figi
Kremówkę
ubijamy jak na bitą śmietanę dodając cukier puder (ilość wedle
uznania). Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i po lekkim
przestudzeniu mieszamy z mascarpone. Dodajemy jajka i mąkę, mieszamy,
można mikserem. Dodajemy bitą śmietanę i ewentualnie dosładzamy do
smaku. Mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy na podpieczony spód.
Na masie serowej układamy pokrojone w dosyć grube plastry figi (u mnie w czasie pieczenia część zalana została masą serową;) ).
Zapiekamy ok. 35 min. (ja się lekko zagapiłam i przytrzymałam dłużej w piekarniku). Po tym czasie masa serowa będzie wydawała się
luźna. Ale jak wystygnie, to stężeje. tartę studzimy najpierw w
piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schładzamy w lodówce.
Podawać koniecznie z płynnym miodem Pyszności!
Smacznego życzą
O tak! Figi lubią się z mascarpone i białą czekoladą :)
OdpowiedzUsuńMmm, prezentuje się niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń