Odkąd usłyszałam o takim połączeniu smaków i składników, jak figi+ser+sałata, wiedziałam, że sama muszę spróbować, jak to smakuje. Od siebie dodałam jeszcze szynkę długo dojrzewającą i orzechy włoskie, wszystko polewając lekko słodkim winegretem. Wyszło niezwykle smacznie! Smak mnie absolutnie zauroczył! Figi, szynka i camembert łączą się idealnie. Polecam koniecznie do wypróbowania, póki na straganach mamy figi:)
Składniki (na 1 dużą porcję):
- 2 garści ulubionej sałaty (u mnie gotowa mieszanka różnych sałat)
- 1,5szt. figi
- 4 plasterki szynki długo dojrzewającej typu parmeńskiego
- pół krążka camemberta
- duża garść drobno posiekanych orzechów włoskich
Sos (tu bardzo na oko, ale tak mniej więcej):
- 5-6 łyżek oliwy
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki soku z cytryny
Figi kroimy w ósemki. Ser w półplasterki. Plastry szynki na mniejsze kawałki. Sałatę układamy na talerzu, na niej figi, ser i szynkę. Posypujemy posiekanymi orzechami.
Składniki sosu łączymy w małym słoiczku i mocno wstrząsamy. Polewamy nim sałatkę.
Smacznego!
Bardzo fajna i bardzo sezonowa, lubię takie zestawienia smakowe a ta miodowo-orzeszkowa polewa to już szał totalny!!
OdpowiedzUsuńJak smacznie i jak modnie dzięki figom :)
OdpowiedzUsuńA dzisiaj właśnie dostałam pyszne figi od mamy (podobno w Lidlu są super) i zastanawiałam co z nimi zrobić.. dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuń