środa, 3 października 2012

SAŁATKA Z FIGAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I SZYNKĄ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ

                Odkąd usłyszałam o takim połączeniu smaków i składników, jak figi+ser+sałata, wiedziałam, że sama muszę spróbować, jak to smakuje. Od siebie dodałam jeszcze szynkę długo dojrzewającą i orzechy włoskie, wszystko polewając lekko słodkim winegretem. Wyszło niezwykle smacznie! Smak mnie absolutnie zauroczył! Figi, szynka i camembert łączą się idealnie. Polecam koniecznie do wypróbowania, póki na straganach mamy figi:)


Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 2 garści ulubionej sałaty (u mnie gotowa mieszanka różnych sałat)
  • 1,5szt. figi
  • 4 plasterki szynki długo dojrzewającej typu parmeńskiego
  • pół krążka camemberta
  • duża garść drobno posiekanych orzechów włoskich
Sos (tu bardzo na oko, ale tak mniej więcej):
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1 płaska łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
Figi kroimy w ósemki. Ser w półplasterki. Plastry szynki na mniejsze kawałki. Sałatę układamy na talerzu, na niej figi, ser i szynkę. Posypujemy posiekanymi orzechami.
Składniki sosu łączymy w małym słoiczku i mocno wstrząsamy. Polewamy nim sałatkę.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Bardzo fajna i bardzo sezonowa, lubię takie zestawienia smakowe a ta miodowo-orzeszkowa polewa to już szał totalny!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak smacznie i jak modnie dzięki figom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A dzisiaj właśnie dostałam pyszne figi od mamy (podobno w Lidlu są super) i zastanawiałam co z nimi zrobić.. dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń