środa, 17 września 2014

SAŁATKA Z FIGAMI

            Jedna z moich ulubionych sałatek. Niesamowite jest to połączenie słodkich fig, wytrawnej, nieco dymnej szynki długo dojrzewającej i sera pleśniowego. Poszczególne smaki niby każdy "z innej beczki", a razem tworzą wyśmienitą całość. Udało mi się zakupić na ryneczku wspaniałe, dojrzałe, słodkie figi. Zarówno same w sobie jak i w sałatce - niebo dla podniebienia!

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 garści ulubionej sałaty (u mnie rukola)
  • 1,5 szt. figi
  • 5 plasterków szynki długo dojrzewającej, użyłam szwarcwaldzkiej 
  • pół krążka camemberta
  • garść łuskanego słonecznika
Sos (tu bardzo na oko, ale tak mniej więcej):
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1 płaska łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
Figi kroimy w ósemki. Ser w półplasterki. Plastry szynki na mniejsze kawałki. Sałatę układamy na talerzu, na niej figi, ser i szynkę. Posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Składniki sosu łączymy w małym słoiczku i mocno wstrząsamy. Skrapiamy nim sałatkę. Podawałam z grzankami z bagietki.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz