czwartek, 14 sierpnia 2014

TAGLIATELLE Z SOSEM Z CUKINII

               Jest to moje kulinarne "must cook" w sezonie letnim, gdy na straganach piętrzą się cukinie. Uwielbiam ten delikatny cukiniowy sos, do którego można dodawać dodatki, jakie się chce. Robiłam już z kurczakiem i łososiem, zawsze wychodziło rewelacyjnie. Tym razem użyłam szynki długo dojrzewającej typu parmeńskiego oraz suszonych pomidorów. Przepyszne!

Składniki (na 4 porcje):
  • ilość makaronu tagliatelle odpowiednia na 4 porcje
  • 1 średnia cukinia 
  • kilka plastrów szynki typu parmeńskiego
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny w wersji z łososiem
Makaron gotujemy al dente. Użyłam makaronu z lubczykiem.
Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidory i papryczkę siekamy. 
Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy ją na odrobinie oleju, dodajemy szynkę, pomidory, papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i dusimy ok. 10 min., aż sos lekko zgęstnieje. Wówczas dodajemy makaron, całość mieszamy i dusimy razem chwilę. Makaron wciągnie nieco sosu i zagęści go.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz