Jest to moje kulinarne "must cook" w sezonie letnim, gdy na straganach piętrzą się cukinie. Uwielbiam ten delikatny cukiniowy sos, do którego można dodawać dodatki, jakie się chce. Robiłam już z kurczakiem i łososiem, zawsze wychodziło rewelacyjnie. Tym razem użyłam szynki długo dojrzewającej typu parmeńskiego oraz suszonych pomidorów. Przepyszne!
Składniki (na 4 porcje):
- ilość makaronu tagliatelle odpowiednia na 4 porcje
- 1 średnia cukinia
- kilka plastrów szynki typu parmeńskiego
- kilka suszonych pomidorów
- 1 mała ostra papryczka
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kilka kropel soku z cytryny w wersji z łososiem
Makaron gotujemy al dente. Użyłam makaronu z lubczykiem.
Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidory i papryczkę siekamy.
Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy ją na odrobinie oleju, dodajemy szynkę, pomidory, papryczkę, przeciśnięty przez
praskę czosnek i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i dusimy ok. 10 min., aż
sos lekko zgęstnieje. Wówczas dodajemy makaron, całość mieszamy i
dusimy razem chwilę. Makaron wciągnie nieco sosu i zagęści go.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz