Cukinia nieodzownie kojarzy mi się z latem. O tej porze roku lubię przygotować z niej placki podobne do tych z ziemniaków. Są lekkie i delikatne. Bardzo zasmakowały mi podane z kleksem śmietany i ze szpinakiem. Placki ziemniaczane z takimi dodatkami jadłam podczas noclegu w schronisku górskim w czasie dwudniowej wędrówki po Sudetach. Aby przypomnieć sobie ten smak z urlopu, usmażyłam podobne placki z cukinii. Wyszło pysznie!
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 średnia cukinia
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- śmietana
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża łyżka śmietany
- gałka muszkatołowa
Cukinię myjemy i bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z niej sok (inaczej placki wyjdą zbyt rozmiękłe). Dodajemy jajka i nieco mąki (ale tylko tyle, by zagęścić całą masę), doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placki na końcu odsączając je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Szpinak rozmrażamy, przesmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz śmietanę. Mieszamy i chwilę razem smażymy.
Placki wykładamy na talerz, na każdym kładziemy kleks z kwaśnej śmietany i nieco szpinaku.
Smacznego życzą
Bardzo lubię takie placuszki, przyznam, że z dodatkiem szpinaku jeszcze nie jadłam jednakże bardzo fajne to połączenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Chyba muszę niedługo zrobić takie placuszki, bo w tym sezonie ich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, gdyż są naprawdę pyszne z dodatkiem szpinaku i śmietany lub sosu czosnkowego:)
Usuń