Bardzo fajne, lekkie danie na letni obiad. Makaron w delikatnym sosie ze świeżą cukinią i wędzonym łososiem lub kurczakiem. Wersja z kurczakiem zasmakowała mi o wiele bardziej, do tego stopnia, że robiłam ją dwa razy z rzędu;) Jednak i z tuńczykiem danie jest bardzo dobre - przywodzi mi na myśl posiłek w rybnej restauracyjce gdzieś przy plaży;) Pewnie z tego względu powrócę jeszcze tego lata do takiej wersji makaronu:)
W wersji z kurczakiem użyłam lekko wędzonych tylnych ćwiartek ze względu na ich soczystość i aromat, co nadało potrawie dodatkowego smaku.
W wersji z kurczakiem użyłam lekko wędzonych tylnych ćwiartek ze względu na ich soczystość i aromat, co nadało potrawie dodatkowego smaku.
Zdjęcie przedstawia wersję z łososiem. Kurczakowi nie udało mi się zrobić zdjęcia;)
Składniki (na 4 porcje):
- ilość makaronu odpowiednia na 4 porcje
- 1 średnia cukinia (ok. 400 g)
- 2 małe tylne ćwiartki kurczaka wędzonego (ok. 450-500 g w sumie) lub 100 g łososia wędzonego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- zioła: kilka listków bazylii, po pół łyżeczki listków oregano i tymianku cytrynowego (do wersji z łososiem nieco więcej tymianku), szczypiorek, dodatkowo świeży koperek do wersji łososiowej
- sól, pieprz
- kilka kropel soku z cytryny w wersji z łososiem
Makaron gotujemy al dente.
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki/ łososia dzielimy na kawałeczki. Cukinię przesmażamy, dodajemy kurczaka lub łososia, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Wszystko mieszamy i dusimy ok. 10 min., aż sos lekko zgęstnieje. Wówczas dodajemy makaron, całość mieszamy i dusimy razem chwilę. Makaron wciągnie nieco sosu i zagęści go.
Smacznego!
A to pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpycha, jestem straszną makaroniarą więc danie idealne dla mnie:)
OdpowiedzUsuń