wtorek, 12 sierpnia 2014

BROWNIE Z WIŚNIOWĄ FRUŻELINĄ

               Za lodami czekoladowymi nie przepadam, nie rzucam się na tabliczkę czekolady, ale ślinka mi cieknie na samą myśl o brownie. A że uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami, to przygotowałam frużelinę z wiśni do podania z kawałkiem tego pysznego czekoladowego ciacha. Jak dla mnie wspaniałe połączenie! Ale tylko dla prawdziwych "słodkich dziurek", gdyż i ciasto i frużelina są same w sobie słodkie;) Ale co tam, czasem trzeba się porozpieszczać!


Składniki (na formę 21x21 cm): 
100 g gorzkiej czekolady (około 70% kakao)
150 g mlecznej czekolady
150 g masła
4 jajka
200 g cukru (1 szklanka)
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka kakao
ok. 2/3 szkl. umytych i wydrylowanych wiśni (najwygodniej, jeśli nie macie drylownicy, robić to zwykłą słomką do napojów wypychając nią pestkę. Prosto i sprawnie)
 1domowa frużelina z wiśni


Czekoladę połamać. W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając. Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo. Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła. Odstawić z ognia do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem - mają zjaśnieć i się nieco napowietrzyć.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.
Do masy z czekolady i masła dodawać masę jajeczną mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa. Partiami wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. 
Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię.Na wierzch wyłożyć równomiernie wiśnie lekko je wciskając w masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, ale nie dłużej niż 25 minut. Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka. Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.
Podawałam z domowej roboty frużeliną z wiśni.

Smacznego życzą




1 komentarz:

  1. Czasem potrzeba takiej solidnej porcji słodkiej słodkości :) Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń