Pyszna, ciekawa przekąska. Mięciutkie drożdżowe ciasto, soczysta cukinia, ser, salami i sos pomidorowy. Rewelacyjne na ciepło, ale i na zimno bardzo smaczne. Naprawdę godne polecenia!
Ciasto
- 2,5 szkl. mąki
- 15g świeżych drożdży
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- suszone zioła: oregano, bazylia, majeranek
- ok. 150 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
Robimy rozczyn - drożdże rozrabiamy w 50ml ciepłej wody ze szczyptą cukru i połową łyżeczki mąki. Odstawiamy do ruszenia, czyli aż się zapieni.
Mąkę, jajko, zioła i sól mieszamy ze sobą w misce. Dolewamy gotowy rozczyn i podlewając resztą wody rozmieszanej z olejem wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5h. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko (na ok. 0,5 cm lub więcej, zależnie jak grube chcemy mieć pizzerinki). Wycinamy koła nieco szersze niż cukinia.
Dodatki:
- 1 średnia cukinia
- kilka plastrów salami (najlepiej takiego cienkiego)
- keczup
- 250-300g startego żółtego sera
- świeża bazylia
- olej do smażenia
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki (opcjonalnie, ale zauważyłam, że miąższ bez skórki szybciej mięknie w pieczeniu) i kroimy w 0,5-centymetrowe plastry, które albo podsmażamy, by nieco zmiękły, albo podpiekamy w piekarniku*. Na każdym kole z ciasta drożdżowego układamy plaster cukinii, na niej plasterek salami, polewamy łyżeczką keczupu i posypujemy serem zostawiając nieco na później. Zapiekamy w piekarniku w 180st.C kilkanaście minut, aż ciasto urośnie, a ser się zrumieni. Posypujemy resztą sera oraz posiekaną świeżą bazylią i dopiekamy, aż ser się rozpuści.
*Nie polecam kładzenia na ciasto surowej cukinii. Nim się upiecze, ciasto się przypiecze.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz