wtorek, 26 sierpnia 2014

MUFFINKI O SMAKU PIZZY

             Ostatni weekend z wieeeeelką przyjemnością spędziłam w Kołobrzegu. Nie wiem, jak u Was, ale nad Bałtykiem pogoda była wyborna. Mimo zapowiedzi nie spadła nawet jedna kropla deszczu, słońce świeciło, może nie grzało, ale i tak było wspaniale:) Doświetliłam się, nacieszyłam plażą, lasami, było plażowanie, nawet kąpanie w morzu, była całodzienna wycieczka rowerowa, i rozkoszowanie się cudownym towarzystwem, niezastąpionym:)
Na czas 5-godzinnej podróży pociągiem przygotowałam muffinki o smaku pizzy, tak zamiast kanapek. Wyszło przepysznie! Mięciutkie, lekko wilgotne, pełne pizzowych dodatków. Idealne do podróżnego plecaka:) Pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło.

Składniki (na ok. 18 szt.):
Suche składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, majeranku i oregano
  • 170 g żółtego sera
  • 2 małe cebulki dymki + szczypior z jednej dymki
  • 20 dag pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • duża garść czarnych oliwek
  • 20 dag salami (lub innej ulubionej wędliny)
  • 1 mała ostra papryczka
Mokre składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju-zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki ajwaru lub koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
  • keczup
  • 1 kulka mozzarelli
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zioła. 
Ser pokroić w niedużą kostkę. Cebulkę i szczypior posiekać nie za drobno. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki i przesmażyć. Oliwki, suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Podobnie salami i papryczkę. Wszystkie dodatki wmieszać do mąki z przyprawami tak, żeby wszystko pokryło się mąką. Nie żałujcie dodatków. Może się wydawać, że jest ich za dużo w stosunku do ilości mąki, ale w czasie pieczenia muffinki urosną, a dodatki rozejdą się po cieście i już nie będzie ich wcale tak dużo.
Jajka roztrzepać z mlekiem, olejem i ajwarem.
Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami (jeśli nie używacie foremek silikonowych). Nałożyć do nich porcję ciasta (nakładam prawie po sam brzeg, wyrastają wówczas duże i okrągłe). 
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w 180 st.C, aż wierzch się zrumieni. Po tym czasie każdą muffinkę polać keczupem i położyć na wierzchu cienki plasterek mozzarelli. Dalej zapiekać, aż ser się rozpuści, ale nie zrumieni.

Smacznego życzą




2 komentarze:

  1. Robię podobne. Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie muffinek i pizzy, genialne! :D
    Być może wypróbuję niedługo.

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń