sobota, 5 lipca 2014

KOMPOT TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY

                Lato w pełni. Gorące, owocowe, soczyste. Czerwone, jak truskawki i rabarbar. Sezon na te dwie rzeczy pomału się kończy, kto zatem nie robił, niech zrobi, przepyszny kompot z truskawek i rabarbaru. Taki prawdziwy, jak u babci. Żadne tam napoje z butelki. Lato owocami stoi.

Składniki:
  • 400-500g jak najbardziej czerwonego rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 3 litry wody
  • cukier do smaku
Rabarbar płuczemy, kroimy w 3-centymetrowe kawałki (nie musimy obierać z wierzchniej błonki). Podobnie truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Zagotowujemy wodę, dodajemy owoce, gotujemy, aż rabarbar będzie miękki, wręcz rozgotowany. Dosładzamy do smaku. Przecedzamy, by pozbyć się rozgotowanych owoców. Wcześniej można wyłowić co ładniejsze truskawki i dodać potem do gotowego kompotu.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz