Odkąd pojawiły się truskawki, wiedziałam, że muszę zrobić te pierogi. Zwykłe pierogi z serem są pyszne, ale takie kakaowe z dodatkiem truskawek są obłędne! Zrobiłam także kilka z samymi truskawkami i cukrem. Nie wiem, które lepsze;) Słodki, lekki letni obiad. Idealny.
Składniki (na ok. 40-45 sztuk):
- 2,5 szkl. mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- ok. 1/3-1/2 szkl. ciepłej wody
- 750 g białego półtłustego sera
- 2 jajka
- ok. 400 g truskawek
- cukier
Przesianą mąkę wsypujemy do miski lub na blat, robimy po środku dołek i wbijamy jajko. Następnie dodajemy jogurt, olej i sól. Całość mieszamy, po czym wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i łatwo się poddawać. Przykrywamy ciepłą miską (nagrzaną po ustawieniu na garnku z wrzątkiem) i odstawiamy na około 10-15 minut.
W tym czasie robimy nadzienie: ser rozdrabniamy, dodajemy jajka i cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze cząstki (na pół lub na trzy części).
Gdy ciasto odstoi swoje, dzielimy je na 2-3 części. Każdą cienko wałkujemy i wycinamy koła. Na każdy placek nakładamy po czubatej łyżeczce sera i kilka kawałków truskawek. Brzegi zwilżamy wodą i sklejamy. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka chwil, uważając, by się nie rozkleiły. Podawałam z jogurtem greckim z cukrem.
Smacznego życzą
takie słodkości to ja proszę! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tym kakaowym ciastem, muszę wypróbować, bo pierogi prezentują się znakomicie :)
OdpowiedzUsuń